تهران، سعادت آباد، میدان کاج، سرو غربی، نرسیده به چهارراه شهرداری، پلاک 45​​​​​​​ طبقه دوم

En
Ar

|​​​​​​​

تماس با ما

علت های درد لگن | یکی از شایع‌ترین مشکلات دستگاه اسکلتی عضلانی بدن

آیا از علت های درد لگن خود آگاه هستید؟

درد لگن از رایج‌ترین مشکلات مربوط به دستگاه اسکلتی عضلانی بدن است که معمولا در سنین بین 40 تا 60 سالگی رخ می‌دهد. این درد آزاردهنده دلایل مختلفی دارد و ممکن است به شکل حاد و ناگهانی و یا تدریجی ایجاد شود. با وجود اینکه درد لگن در بسیاری از موارد با مفصل گوی و کاسه در ارتباط است اما مشکلات سایر اجزای تشکیل‌دهنده لگن هم می‌توانند در بروز این درد موثر باشند. به بیانی دیگر وجود هر نوع التهاب در بخش‌های مختلف لگن می‌تواند باعث احساس ناراحتی در ران‌ها، زانوها و کمر شما شود. در ادامه با علت های درد لگن و مشکلات دستگاه اسکلتی بدن آشنا می‌شویم.

 

احساس ناراحتی در ران‌ها و لگن

 

شایع‌ترین علت های درد لگن

در بسیاری از موارد توضیح ساده‌ای برای دردهای ناحیه لگن وجود دارد. برای مثال بلند کردن اجسام سنگین می‌تواند یکی از همین دلایل باشد. این دردها عموما به واسطه یک بافت نرم کشیده شده و یا ملتهب بروز پیدا می‌کنند. در بعضی از موارد درد زانو تنها نشانه مشکلات اسخوان لگن است که به آن درد ارجاعی گفته می‌شود.
در ادامه با سایر علت های درد کشاله ران و لگن آشنا می‌شویم.

ضرب‌دیدگی و شکستگی استخوانی از علت های اصلی درد لگن هستند.

ضرب‌دیدگی و شکستگی استخوانی شایع‌ترین دلیل درد لگن در افراد مسن است. درد ناشی از شکستگی بلافاصله با شدت زیاد بروز پیدا می‌کند. این درد همچنین با هرگونه حرکت شدت پیدا می‌کند. شکستگی لگن می‌تواند بدنبال کاهش تراکم استخوانی و یا زمین‌خوردگی و انواع ضربه ایجاد شود.
برای نمونه بعضی از بیماری‌ها مانند سرطان استخوان، تومورها، کیست‌های خوش‌خیم ناحیه استخوانی و بیماری‌های ژنتیکی می‌توانند منجر به تضعیف بافت استخوانی شده و خطر شکستگی در ناحیه لگن را افزایش بدهند. همچنین ضربه و تصادفات علاوه بر خطر شکستگی، احتمال دررفتگی مفصل لگن را هم افزایش می‌دهد. در چنین وضعیتی سر استخوان ران معمولا از حفره استابولوم بیرون می‌زند.

دو آسیب بافتی دردناک به استرین و اسپرین

یکی دیگر از علت های درد لگن بروز دو آسیب بافتی دردناک به نام استرین و اسپرین است که می‌تواند بر اثر ضربه، زمین‌خوردگی و یا آسیب‌های ورزشی ایجاد شوند. استرین به دلیل آسیب و التهاب عضلات و تاندون‌ها اتفاق می‌افتد و اسپرین هم به آسیب رباط یا لیگامان مربوط است. مفصل لگن در طول روز طی فعالیت‌های مختلفی مانند راه رفتن و پریدن، وزن زیادی را عموما متحمل می‌شود.
توجه داشته باشید که عضلات، تاندون‌ها و لیگامان‌ها به گونه‌ای از نظر فیزیولوژیکی طراحی شده‌اند که از مفاصل در مقابل فشار وزن محافظت می‌کنند. حال در صورتی که این ساختارها ملتهب شوند، لگن نمی‌تواند به شکل طبیعی عملکرد طبیعی خود را حفظ کند و دچار انواع آسیب‌ها و دردها می‌شود. درد نشات گرفته از کشیدگی و پارگی رباط‌ها، تاندون‌ها و عضلات معمولا بسیار شدید است و بلافاصله هم احساس می‌شود.

 

کشیدگی عضلات

بورس یا بورسا؛ کیسه‌هایی سرشار از مایع که اطراف مفاصل و تاندون‌ها قرار دارند

بورس یا بورسا کیسه‌هایی پر از مایع در اطراف مفاصل و تاندون‌ها هستند که مانند بالشتک‌های محافظ از فشار وارد بر مفصل می‌کاهند و با ایجاد لغزش حرکت مفصل روی اجزای استخوانی را تسهیل می‌کنند. بورسیت هم زمانی اتفاق می‌افتد که کیسه‌های بورس به دلایل مختلف مثل ضرب‌دیدگی یا حرکات مکرر دچار التهاب و آزردگی شوند. با ایجاد این التهاب، حجم مایع موجود در حفره استابولوم و کپسول مفصلی لگن افزایش می‌یابد و درد ایجاد می‌کند. التهاب بورس‌های مفصل لگن یکی از شایع‌ترین علل درد لگن است. این درد تیز و شدید است و به طور معمول از لگن به دو طرف ران منتشر می‌شود.

سندروم درد تروکانتر بزرگ یکی از علت های کمتر شناخته شده درد لگن است

عضلات باسن تحت عنوان ماهیچه‌های سرینی شناخته می‌شوند. ضعف در این عضلات باعث کاهش ثبات لگن می‌شود. در این وضعیت، اجزای جلویی لگن وارد فعالیت جبرانی می‌شود تا از مفاصل محافظت کنند و ثبات لگن را افزایش دهند. این مساله، تاندون‌های متصل کننده عضلات سرینی به لگن را تحت فشار قرار می‌دهد و باعث اختلالی به نام نشانگان درد و تروکانتر بزرگ می‌شود.
تروکانتر در قسمت بالای استخوان ران قرار دارد و بخش اصلی استخوان لگن را تشکیل می‌دهد. در محل عبور عضلات و تاندون‌ها از این بخش استخوانی یک کیسه بورس قرار دارد که از عضلات و تاندون‌ها محافظت می‌کند. التهاب در این کیسه باعث نشانگان درد تروکانتر بزرگ یا بورسیت تروکانتریک می‌شود.

درد در عضلات باسن

تاندینوپاتی چیست و چطور باعث دردهای ناحیه لگن می‌شود؟

بیماری‌ها و اختلالات مربوط به تاندون، تحت عنوان تاندینوپاتی شناخته می‌شوند. تاندون‌های لگن، عضلات سرینی را به لگن وصل می‌کنند و به لگن ثبات می‌بخشند. همچنین طی حرکات و فعالیت‌های روزمره مثل راه رفتن و بالا رفتن از پله از لگن محافظت می‌کنند.
تاندون‌های لگن ممکن است به دلیل اعمال وزن و فشار زیاد و عدم استراحت دچار التهاب، نیم پارگی یا پارگی شوند. انداختن یک پاروی پای دیگر و نشستن طولانی مدت در این وضعیت یا انداختن وزن روی یک پا هنگام ایستادن از دیگر عوامل تاندینوپاتی و درد لگن هستند.

آرتروز مفصلی یا استئوآرتریت

آرتروز مفصلی یا استئوآرتریت شایع‌ترین علت درد لگن در افراد بالای ۵۰ سال است. این بیماری بر اثر بالا رفتن سن و از بین رفتن تدریجی غضروف محافظ مفاصل ایجاد می‌شود. با از بین رفتن این غضروف سر استخوان‌های لگن روی هم ساییده می‌شوند و درد و التهاب ایجاد می‌کنند. درد ناشی از آرتروز لگن ممکن است به پا‌ها نیز منتقل شود و دامنه حرکتی را محدود کند.
افراد مبتلا به آرتروز لگن علاوه بر درد و خشکی مفصل ممکن است حین حرکت، صدایی کلیک مانند از ناحیه لگن بشنوند درد ناشی از آرتروز به طور معمول بعد از مدتی بی‌تحرکی شدت می‌یابد و با شروع حرکت آرام می‌شود، اما با افزایش فعالیت، مجدد بازمی‌گردد. دیگر انواع آرتروز مثل آرتروز روماتوئید یا روماتیسم، آسپوندیلیت آنکیلوزان (آرتروز خودایمنی ستون فقرات)، آرتروز مرتبط با بیماری‌های التهابی روده مثل کرون یا کولیت زخمی نیز می‌توانند باعث درد لگن شوند.

آرتروز خودایمنی ستون فقرات
انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین منجر به ایجاد درد در ناحیه لگن می‌شود.
ورزش‌های سنگین و تمرینات شدید مثل فوتبال و دو در صورت عدم برخورداری از آمادگی جسمانی کافی می‌توانند باعث بروز درد در ناحیه لگن شوند. تغییر در تمرینات همیشگی و شروع فعالیت ورزشی جدید نیز می‌تواند فرد را مستعد آسیب یا درد لگن کند. درد لگن به دنبال ورزش می‌تواند بر اثر عوامل مختلف مثل التهاب بورس‌ها، تاندینوپاتی و آسیب به نوار خاصره‌ای درشت‌نی یا نوار متصل‌کننده لگن به استخوان درشت‌نی ایجاد شود.

رفع علت های بروز درد لگن با خدمات دکتر افشین طاهری اعظم

به طور کلی پروسه درمانی دردهای ناحیه لگن با توجه به علت، شدت درد و همچنین دفعات بروز درد متفاوت است. گاهی اوقات در صورت لزوم درد لگنی با استفاده از داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود. همچنین در صورتی که این دردها به دلیل مشکل در یکی از اندام‌های واقع در ناحیه لگن باشد، فرایند درمانی ممکن است نیازمند جراحی و یا سایر اقدامات باشد که در این شرایط باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

۵
از ۵
۱۴ مشارکت کننده

نوشته‌های ویژه

آخرین نوشته‌ها