مفصل ران يكي از باثباتترين مفاصل پرحركت بدن است و علت این ثبات عمق حفره استابولوم و ساختار تاندونی مستحكم اطراف آن ميباشد. با اینحال احتمال
دررفتگي مفصل ران به دنبال ضربههای بسيار شديد مثلا تصادف وجود دارد و به علت عوارض جدی آن، هرگونه اقدام جهت تشخيص و درمان سريع اين دررفتگي بايد انجام گيرد. یکی از عوارضی که دررفتگی مفصل ران میتواند به همراه داشته باشد مرگ سلولهای سر استخوان ران در اثر اختلال خونرسانی است. که هرچه فرایند درمان تاخیر داشته باشد درصد وقوع این عارضه نیز افزایش خواهد یافت. یکی دیگر از عوارض در رفتگی استخوان مفصل ران افزایش ریسک ابتلا به آرتروز است.
حدود 80-90 درصد دررفتگیهای مفصل ران از نوع خلفی یا به سمت پشت هستند. اما در رفتگی دوطرفه
مفصل ران یک اتفاق بسیار نادر است. اینکه همزمان مفصل ران چپ و راست دچار دررفتگی شوند تنها در 1.25 درصد دررفتگیهای مفصل ران مشاهده شده است. و اینکه این دررفتگی در پای چپ و راست بطور نامتقارن باشد به مراتب اتفاق نادرتری است. منظور از در رفتگی دوطرفه نامتقارن این است که مفصل ران در یک پا به سمت جلو و همزمان در پای دیگر به سمت پشت دچار دررفتگی شوند. احتمال رخ دادن این اتفاق حدود 0.01-0.02 درصد برآورد شده است. به همین خاطر درک مکانیسم و علت وقوع این حادثه کار بسیار سختی است.
از آنجا که دررفتگی نامتقارن دو طرفه احتمالا در اثر ضربه شدید ایجاد میشود، در نتیجه همزمان با این اتفاق شکستگی در ناحیه استابولوم، سر استخوان ران، گردن استخوان ران، تروخانتر و حتی شفت استخوان ران محتمل است. البته در موارد انگشتشمار همراه با این دررفتگی هیچگونه شکستگی استخوان مشاهده نشده است.
برای درمان دررفتگی دوطرفه و نامتقارن مفصل ران در صورتی که همراه با شکستگی نباشد میتوان از مانور آلیس استفاده کرد. در مورد دررفتگی به سمت پشت دستورالعمل رایج مانور آلیس میتواند کفایت کند. اما در مورد دررفتگی به سمت جلو، به دلیل نادر بودن و نامشخص بودن دستورالعمل کلینیکی، ممکن است از مانوری مشابه مانور آلیس استفاده شود با این تفاوت که همزمان از یک دستیار برای اعمال نیروی کشش جانبی استفاده میشود. این نیروی کشش جانبی به خارج شدن سر استخوان ران از بافت نرم ناحیه قدام و حفره لگن کمک میکند. در این حالت پس از درمان دررفتگی، ممکن است یک دوره چند هفتهایی (سه الی هشت هفته) درمان کششی شامل کشش استخوان و پوست برای بیمار در نظر گرفته شود. در صورتی که همراه با دررفتگی شکستگی وجود داشته باشد، برای درمان نیاز به جراحی خواهد بود.
با توجه به ریسک مرگ سلولهای سر استخوان ران، لازم است درمان زودهنگام در طی شش ساعت اول پس از حادثه در دستور کار قرار گیرد. با اینحال جهت تشخیص زود هنگام هرگونه عارضه مرگ سلولی، انجام آزمایش MRI حدود سه ماه پس از وقوع حادثه توصیه میشود. علاوه بر این، معاینه عصبی-عروقی قبل و بعد از درمان باید انجام شود.
شما فکر می کنین
بهترین جراح هیپ یا
بهترین جراح لگن باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص
جراحی مفصل لگن و
جراحی مفصل هیپ کلیک کنید.