مفصلها محل اتصال استخوانها در بدن هستند که در محل تقاطع استخوانها قرار گرفتهاند. آنها به استخوانهای بدن اجازه حرکت کردن میدهند.
مفاصل بدن شامل شانه، لگن، آرنج و زانو هستند. دردهای مفصلی یک مشکل متداول است. علل مختلفی برای بروز دردهای مفصلی وجود دارد. آرتروز و ضربه از علل اصلی دردهای مفصلی هستند. معمولاً این نوع درد در سالمندان که به تدریج بدتر میشود از نشانههای استئوآرتریت است. استئوآرتریت نوعی آرتروز است که میتواند یک یا چند مفصل را درگیر کند.
علل اصلی درد مفاصل
- آرتروز: آرتروز یکی از علل اصلی درد مفاصل است. بیش از صد نوع آرتروز شناخته شده است.
- استئوآرتریت: استئوآرتریت یکی از انواع آرتروزها است. استئوآرتریت زمانی ایجاد میشود که غضروف سر استخوانها دچار ساییدگی شوند.
- آرتریت روماتوئید: آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که باعث درد مفاصل میشود. در بیماریهای خودایمنی، سیستم ایمنی بدن به سلولهای خودی حمله میکند.
- رگ به رگ شدن و کشیدگی: رگ به رگ شدن و کشیدگی مفاصل اغلب در اثر فعالیتهای جسمی ایجاد میشود. اینگونه آسیبها رایج هستند و شدت آنها بسته به نوع ضربه، متغیر است.
- سندروم خستگی مزمن: سندرم خستگی مزمن (CFS) یک بیماری ناتوانکننده است که با خستگی بسیار شدید بدون وجود بیماری زمینهای خاص، شناخته میشود.
- فیبرومیالژیا: فیبرومیالژیا اختلالی است که باعث انتشار درد در عضلات و استخوانها و همچنین حساسیت به لمس و خستگی در بخشهایی از بدن میشود.
- بورسیت: بورسها کیسههای پر شده از مایع در مفصلها هستند. این کیسهها در محل اتصال استخوان با تاندونها، پوست و بافت عضلانی حضور دارند. بورسها باعث لغزندگی و کاهش اصطکاک هنگام حرکت میشوند. بورسیت به معنای التهاب بورسها است.
- اسپوندیلیت آنکیلوزان: اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی آرتروز است که ستون فقرات را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری باعث التهاب شدید مهرهها شده و به درد مزمن و معلولیت میانجامد.
- آرتریت پسوریاتیک: آرتریت پسوریاتیک یکی از انواع آرتروز است که در افراد مبتلا به پسوریازیس رخ میدهد. بیماری پسوریازیس یک بیماری پوستی است که پوستههای قرمز همراه با خارش، روی پوست ایجاد میشود.
- عفونت استخوان (استئومیلیت): استئومیلیت نام یک بیماری است که عفونت استخوانها توسط باکتری یا قارچ، باعث ایجاد آن میشود. تب، قرمزی، سفتی و تورم از جمله علائم عفونت استخوان هستند.
- درماتومیوزیت: درماتومیوزیت یک بیماری التهابی نادر است. در این بیماری، عضلات بدن دچار التهاب میشوند.
- سرماخوردگی و آنفلوانزا: سرماخوردگی و آنفلوانزا بیماریهای مسری سیستم تنفسی هستند که درد مفاصل یکی از عوارض آنها است.
- التهاب غلاف تاندونها: تاندونها با غلافی به نام سینوویوم محافظت میشوند. آسیبدیدگی غلاف تاندونها باعث اختلال در عملکرد آن، ایجاد التهاب و درد مفاصل میشود.
- تب روماتیسمی: تب روماتیسمی یک گلودرد عفونی است که درمان نشدن آن، باعث آسیب وارد شدن به قلب میشود. تب روماتیسمی میتواند باعث درد مفاصل شود.
- نقرس: بیش از هشت میلیون آمریکایی دچار بیماری نقرس هستند. بیماری نقرس باعث التهاب و درد مفاصل میشود.
- شکستگی: شکستگی مفصل و استخوانها یک فوریت پزشکی محسوب میشود و شخص باید خیلی سریع برای اقدامات پزشکی به بیمارستان منتقل شود.
- در رفتگی: دررفتگی نیز مانند شکستگی یک فوریت پزشکی است و شخص باید به بیمارستان منتقل شود. هنگام دررفتگی مفاصل ، استخوانها از محل اصلی خود خارج میشوند و اقدامات درمانی باید در سریعترین زمان ممکن انجام شود.
- ایدز: عفونت با ویروس HIV میتواند منجر به بیماری ایدز شود. بیماری ایدز سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و بدن نسبت به تمام بیماریها و عفونتها آسیبپذیرتر میشود. درد مفاصل نیز یکی از عارضههای بیماری ایدز است.
- تاندویت: تاندونها طنابهای ضخیمی هستند که مفصلها را به استخوان وصل میکنند. التهاب تاندونها تاندونیت نام دارد. تاندونیت درد شدید و حساسیت به لمس ایجاد میکند. درد مفاصل در حدی شدید است که حرکت دادن مفصل دشوار میشود.
- درد روماتیسمی عضلات: درد روماتیسمی عضلات یک بیماری التهابی است که باعث درد و سفتی عضلات و درد مفاصل میشود.
دلایل دیگر نیز شامل موارد زیر هستند:
- لوپوس؛ وقتی سیستم ایمنی بدن به سلول، بافت و اندامهای سالم حمله کند،
- سرخچه؛ عفونت ویروسی که در کودکان متداول است،
- بیماریهای عفونی؛ مانند اوریون، آنفولانزا و هپاتیت،
- نرمی غضروف کشکک زانو،
- ضربه و جراحت،
- استفاده بیش از حد از مفصل،
- سرطان،
- پوکی استخوان،
- سارکوئیدوز؛ یک بیماری نادر که باعث ایجاد ندولهای کوچک التهابی در ارگانها میشود،
- اسکلرودرمی؛ حمله سیستم ایمنی بدن به بافت همبند زیر پوست که باعث ایجاد پوست خشک و ضخیم میشود و
- نرمی استخوان.
درمان دردهای مفصلی
درمان دردهای مفصلی به طور مستقیم با علت آن ارتباط دارد. استراحت، کیسه آب یخ و استفاده از داروهای ضد التهابی، درمان مناسب برای درد مفصلی ناشی از ضربه است. داروهای مسکن و فیزیوتراپی توانبخشی نیز در برخی موارد میتواند کمک کننده باشد.
داروهای ضد التهابی و داروهای درمانی آرتروز برای درد مفصلی ناشی از آرتروز مناسب هستند. اگر بیماریهای مربوط به استخوان، رباط یا غضروف علت دردهای مفصلی باشد میتوان از جراحی برای درمان آن استفاده کرد. برای کسب اطلاعات در رابطه با علائم آرتروز مفصل ران و راه های درمان آن میتوانید با کلینیک دکتر طاهری اعظم تماس بگیرید.
درمان خانگی
پزشکان دو نوع آرتروز استئوآرتریت و روماتیسم را به عنوان بیماریهای مزمن در نظر میگیرند. بنابراین هیچ درمانی نمیتواند مانع درد مفصلی ناشی از آرتروز شود. همچنین راهی برای جلوگیری از پیشرفت آرتروز وجود ندارد. با این وجود میتوان به روشهای مختلف درد مفصلی را کنترل کرد:
- انجام فعالیتهای فیزیکی و برنامه منظم ورزشی شامل ورزشهای سبک تا متوسط
- انجام حرکات کششی قبل از تمرینات ورزشی برای حرکت بهتر مفاصل
- کنترل وزن و کمک به کاهش فشار روی مفصلهای بدن
- همچنین اگر آرتروز علت درد مفصلی شما نیست، داروهای ضد التهابی، ماساژ، حمام آب گرم، کشش مرتب عضلات و استراحت کافی به شما کمک میکند.