اگر هنگام پیادهروی یا بالا رفتن از پلهها دچار درد ناگهانی مفصل زانو یا لگن میشوید، همچنین اگر نگران ابتلا به بیماری آرتروز هستید، یکی از مهمترین اقدامات، کم کردن وزن است. اضافه وزن به دو طریق خطر آرتروز را افزایش میدهد: اول این که اضافه وزن، فشار و استرس بیشتری به مفصلهایی که وزن بدن را تحمل میکنند (مفصل زانو و مفصل لگن) وارد میکند. دوم این که فاکتورهای التهابی وابسته به افزایش وزن، باعث ایجاد اختلال در سایر مفصلها (مانند مفصل دست) میشوند.
اثر چاقی بر مفصل زانو
هنگامی که انسان روی سطح همواری حرکت میکند، فشار وارد شده به زانوها یک و نیم برابر وزن بدن است. یعنی شخصی با 50 کیلوگرم وزن، با هر قدم، 75 کیلوگرم فشار به زانوهایش وارد میکند. هنگام بالا رفتن یا پایین آمدن از پلهها، نیروی وارد شده به هر زانو دو تا سه برابر وزن بدن است. این فشار هنگام خم شدن برای بستن کفش یا برداشتن چیزی از روی زمین، چهار تا پنج برابر وزن بدن است. کم کردن وزن، اقدام مهمی برای کاهش فشار وارد شده به زانوها به شمار میرود.
کاهش درد لگن با کم کردن وزن
از آنجایی که اضافه وزن باعث درد مفصل لگن میشود، از دست دادن وزن یکی از اولین راهکارها برای کم کردن فشار از روی مفصلها است. اگر اضافه وزن دارید و از درد مفصل لگن رنج میبرید، کاهش وزن به طور بدیهی اقدام مؤثری برای مقابله با درد مفصل لگن محسوب میشود. اگر اضافه وزن ندارید اما مفصل لگن شما درد میکند، مراقب باشید دچار اضافه وزن نشوید. همانطور که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی در کنار فیزیوتراپی و حرکات کششی به درمان پا درد کمک میکنند، کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن نیز اقدام مهمی محسوب میشود. از آنجایی که به توصیه بهترین جراحان لگن، جراحی تعویض مفصل لگن بهعنوان آخرین اقدام درمانی در نظر گرفته میشود، بهتر است ابتدا بیماران وزن خود را کاهش دهند. رژیم غذایی بهتنهایی برای کم کردن وزن کافی نیست؛ بهتر است بیماران با مشورت پزشک، از ورزشهایی مانند پیادهروی نیز برای کم کردن وزن و کاهش درد مفصل لگن کمک بگیرند.
منابع
http://www.everydayhealth.com/hip-pain/hip-pain-and-weight-loss.aspx http://www.health.harvard.edu/pain/why-weight-matters-when-it-comes-to-joint-pain