تهران، سعادت آباد، میدان کاج، سرو غربی، نرسیده به چهارراه شهرداری، پلاک 45​​​​​​​ طبقه دوم

En
Ar

|​​​​​​​

تماس با ما
دکتر طاهری اعظم

ساییدگی هیپ یا استئوآرتریت هیپ چگونه ایجاد می‌شود؟

منظور از ساییدگی هیپ چیست؟

ساییدگی هیپ با نام آرتروز فرسایشی نیز شناخته می‌شود. در این بیماری غضروف مفصل هیپ به مرور ساییده شده و محافظ بین استخوان‌ها از بین می‌رود. این امر سبب سایش استخوان‌ها روی هم می‌شود. استخوان‌های آسیب دیده برای ایجاد غضروف از دست رفته، شروع به رشد کرده و زایده‌های استخوانی ایجاد می‌شوند. این بیماری معمولا در میانسالی افراد را درگیر می‌کند، ولی ممکن است در هر گروه سنی رخ دهد. در سال ۲۰۱۱ تقریبا ۲۸میلیون آمریکایی به این بیماری مبتلا بوده‌اند. این بیماری می‌تواند در هر یک از مفاصل ایجاد شود. ولی احتمال بروز آن در مفاصلی که وزن بدن را حمل می‌کنند مانند مفصل هیپ متداول‌تر است. ساییدگی هیپ باعث درد و سفتی مفصل می‌شود. در نتیجه انجام کارهای روزانه را برای فرد دشوار می‌کند. به طوری که افراد در خم شدن، بلند شدن از روی صندلی و حتی قدم زدن با مشکل مواجه می‌شوند. علائم ساییدگی هیپ به مرور و با گذشت زمان شدیدتر می‌شود. بنابراین می‌توان با تشخیص و درمان زودهنگام، پیشرفت بیماری را کنترل کرد. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد ولی می‌توان با گزینه‌های درمانی مختلف، درد ناشی از آن را مدیریت کرد.

دلایل ایجاد ساییدگی هیپ چیست؟

علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نیست. ولی معمولا عوامل خطر زیر در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، دیده شده است.

  • افزایش سن

افزایش سن با سایش و فرسایش مفصل هیپ، تحلیل غضروف و کاهش انعطاف‌پذیری آن همراه است. علائم ساییدگی هیپ در هر سنی می‌تواند آغاز شود، ولی در سنین بالای ۴۵ سال بیشتر دیده می‌شود. این بیماری در افراد بالای ۶۰ سال شایع است.

  • وراثت و نقص مادرزادی

مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری‌ها (CDC) تخمین زده است که نیمی از آرتروزهای هیپ تحت تاثیر وراثت بوده‌اند. البته این بدان معنا نیست که ۵۰ درصد از ساییدگی هیپ در اثر وراثت بوده است بلکه برخی افراد مشخصات و بیماری‌هایی را به ارث برده‌اند که در نهایت منجر به ساییدگی مفصل هیپ شده است. برای مثال عدم هم‌ترازی استخوان‌ها، دررفتگی مادرزادی مفصل هیپ، آرتروز روماتوئید و اختلالات متابولیک مانند گواتر.

  •  تروما و جراحت مفصل

ترومای مفصل مانند شکستگی مفصل هیپ یا جراحی می‌تواند موجب ساییدگی هیپ شود. ممکن است علائم آن سال‌ها بعد آغاز شود. ورزشکارانی که سال‌ها با ضربات مستقیم مواجه بوده‌اند (مثلا در ورزش‌های فوتبال و هاکی) در معرض خطر این بیماری قرار دارند.

  •   جنسیت

این بیماری در زنان متداول‌تر است. طبق آمار مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری‌ها در افراد بالای ۴۵ سال،۸/۳٪ از آقایان و ۱۱.۳٪ از خانم‌ها دچار علائم ساییدگی هیپ هستند.

  •  وزن بالا

بر اساس یافته‌ها به ازای هر نیم کیلوگرم اضافه وزن، مفصل هیپ فشاری معادل ۳ کیلوگرم تحمل می‌کند. بنابراین تنها ۵ کیلوگرم اضافه وزن در طول زندگی، فشار بسیار زیادی به مفصل هیپ وارد می‌کند. البته این اثر قطعی و تایید شده نیست. برخی کارشناسان بر این باورند که اضافه وزن سبب ایجاد این بیماری نمی‌شود، ولی می‌تواند سرعت پیشرفت علائم آن را افزایش دهد. عوامل بالا گرچه احتمال بروز ساییدگی هیپ در یک فرد را بالا می‌برند، ولی اثرات قطعی نیستند. همچنین ممکن است فرد با هیچ یک از این عوامل مواجه نباشد ولی به این بیماری دچار شود. دکتر طاهری اعظم جراح ارتوپد، هیپ و لگن هستند. می‌توانید خدمات مختلف ایشان را در بخش "خدمات" مشاهده کنید. برای دریافت اطلاعات تماس و تعیین وقت قبلی می‌توانید روی "تماس با ما" کلیک کنید.

۵
از ۵
۳۴ مشارکت کننده

نوشته‌های ویژه

آخرین نوشته‌ها