آرتروز مفصل لگن، باعث ازکارافتادگی بیماران زیادی می شود و در بسیاری از موارد، جراحی لگن تنها راه حل برای بهبود کیفیت زندگی بیمار است؛ جراحی تعویض مفصل، مزیت های قابل توجهی برای بیمارانی که مفصل آن ها آسیب جدی دیده است، به همراه دارد. بیماران بعد از تعویض مفصل زانو یا لگن، به سبک زندگی روزانه و عادی خود برمی گردند و بدون احساس درد، حرکت می کنند. بیماران اغلب نگرانی هایی در مورد انتخاب بهترین جراح لگن و زانو، انتخاب نوع ایمپلنت مفصل و فیزیوتراپی پس از جراحی دارند. هرچند اطلاعات زیادی در مورد جراحی مفصل وجود دارد، اما موضوع قابل توجه این است که بیماران به منبع مناسبی برای گرفتن اطلاعات، مراجعه کنند.
جراحی تعویض مفصل ران
جراحی تعویض مفصل ران، با هدف درمان درد مفصل و بازگرداندن توانایی راه رفتن و فعالیت های روزانه به بیمار، انجام می شود. افرادی که جراحی تعویض مفصل می شوند، کسانی هستند که به مفصل ران آن ها، آسیب شدید وارد شده است.
مفصل مصنوعی ران، در 80 درصد بیماران، بیش از 20 سال عمر می کند و می توان گفت، به طور متوسط در هر سال، در یک درصد از بیماران جراحی شده، مفصل مصنوعی ران دچار اشکال می شود. در یک مطالعه، بررسی آماری تأثیر مهارت جراح و ضرورت انجام جراحی تعویض مجدد در چهار سال ابتدایی بعد از جراحی مفصل اولیه، انجام شد. فرضیه این بررسی این بود که به احتمال زیاد، بیمارانی که توسط جراح ارتوپد ماهر ، جراحی تعویض مفصل ران می شوند، کمتر از بیماران دیگر نیاز به جراحی مجدد پیدا می کنند. از آنجایی که وجود اشکال تکنیکی در جراحی مفصل، تأثیر خود را زودتر نشان می دهد، این پژوهشگران انتظار داشتند تأثیر منفی حرفه ای نبودن جراح مفصل، در طول 18 ماه اول بعد از جراحی آشکار شود.
ویژگیهای بهترین جراح هیپ و لگن
جراحان ارتوپد، متخصصانی هستند که سر و کارشان با سیستم عضلانی و اسکلتی بیماران است. ارتوپدها درمان بیماری های مفصلی، استخوانی، عضلانی، رباط ها و تاندون های بدن را بر عهده دارند و هر کدام از متخصصان ارتوپدی در زمینهی خاصی از دردهای اسکلتی - عضلانی به بیماران خود خدمات درمانی و پزشکی ارائه میدهند. فوق تخصص ارتوپد، بعد از گذراندن دوره تخصص ارتوپدی، با شرکت در دوره های فوق تخصص، در یک زمینه خاص مهارت ویژه پیدا می کند؛ مانند فوق تخصص هیپ و جراحی لگن.
امروزه، به دلیل افزایش تعداد جراحان ارتوپد با تخصصهای خاص در جامعه پزشکی، انتخاب بهترین متخصص ارتوپد، بهترین جراح هیپ و بهترین جراح لگن برای بیماران را کمی چالش برانگیز میکند. متخصص ارتوپد، جراحی هیپ و لگن نسبت به سایر متخصصان در حوزهی پزشکی به دانش و آموزشهای ویژه و حساسی نیاز دارند که آنها را از سایرین متمایز میکند. در نتیجه، برای درمان و بهبود دردهای مربوط به مفاصل باید بهترین جراح ارتوپد را انتخاب کنید. دارا بودن تخصص و مهارت در این حرفه، تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی شما در سالهای آیندهی عمر دارد. بنابراین، برای جلوگیری از انتخاب یک جراح نامناسب لازم است با ويژگیهای بهترین جراح هیپ، بهترین جراح لگن و بهترین متخصص ارتوپد آشنا شوید.
دکتر طاهری یکی از موفق ترین جراحان ارتوپد ایران با بیش از 15هزار عمل موفق در طی 15 سال سابقه:
برای انتخاب بهترین جراح لگن ایران، بیماران نیاز به جست و جوی دقیق دارند. معیارهای مختلفی برای انتخاب بهترین جراح لگن، وجود دارد:
- تعداد جراحی های لگن او در سال
- فلوشیپ ها و دوره های آرتروپلاستی لگن و زانو که شرکت کرده است
- عضویت او در انجمن های ملی و بین المللی
- حضور در مجامع علمی بین المللی و بهره مندی از جدیدترین دانش ها و تکنیک های ارتوپدی
پس از انتخاب بهترین جراح لگن، دغدغه بعدی بیماران انتخاب بهترین ایمپلنت مفصل است؛ لازم است بیماران پس از انتخاب جراح، انتخاب ایمپلنت را به جراح لگن بسپارند. بیماران به هیچ عنوان نباید انتظار داشته باشند جراح، ایمپلنت مورد نظر آنان را در مفصل قرار دهد. جراح با توجه به تجربه خود، ایمپلنت مناسب را برای بیمار انتخاب می کند. امکان دارد ایمپلنت مورد علاقه بیمار، برای استفاده در جراحی او مناسب نباشد؛ نوع خاصی از ایمپلنت که برای افراد زیر 70 سال نتیجه بخش است، ممکن است در افراد بالای 70 سال موفق عمل نکند. زمانی که شما بهترین جراح لگن را انتخاب می کنید، در واقع بهترین پروتز جراحی لگن را نیز انتخاب کرده اید. هر سوالی در مورد آمادگی های لازم پیش از جراحی و جزئیات کار دارید، با جراح مطرح کنید. هرچند وب سایت ها اطلاعات زیادی در اختیار شما قرار می دهند، اما پاسخ مستقیم جراح به سوالات شما، فراتر از مطالبی است که در اینترنت مطالعه کرده اید.
میزان تحصیلات و بورد تخصصی
در ابتدا، بهترین فاکتور برای انتخاب یک جراح و متخصص ارتوپد میتواند بررسی میزان تحصیلات، دارا بودن بورد تخصصی و توجه به این نکته که از کدام آکادمی فارغ التحصیل شده، باشد. شما باید مطمئن شوید، متخصصی را انتخاب کردهاید که آموزشهای لازم را در آدکامیهای معتبر دنیا کسب کرده است. بیماران و مراجعهکنندگان محترم میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص میزان تحصیلات و مشاهده تخصصص دکتر افشین طاهری اعظم به بخش سوابق تحصیلی مراجعه کنند.
تجربه تخصصی
متخصصان ارتوپد و جراحان لگن همانند، سایر پزشکان دارای تخصص در زمینه خاصی هستند. به عنوان مثال، برخی از جراحان ارتوپد در زمینهی مچ پا و برخی دیگر در زمینهی زانو یا تعویض مفاصل تخصص دارند. توصیه میشود، قبل از انتخاب هر جراح به تخصص و تجربهی آن توجه کنید. شما میتوانید برای آشنای با تخصص دکتر افشین طاهری اعظم در خصوص جراحی هیپ و لگن به وب سایت مراجعه کنید.
اخلاق و رفتار حرفهای
به همان اندازهای که مهارت، تجربه و آموزش برای جراح خوب بودن مهم است، نحوهی رفتار بالینی و اخلاق مدارانهی پزشک نیز با بیمار از اهمیت بسزایی برخوردار است. انتخاب یک متخصص و جراح ارتوپد به عوامل مختلفی از جمله، نحوهی درمان و برخورد با بیماران، بستگی دارد. متخصص ارتوپد، باید درک کند که بیمارانش دچار درد، اضطراب و ترس شده اند. بنابراین باید با هر بیماری با صبر و مهربانی رفتار کنند.
واقعگرا بودن
بهترین جراحان، هر راه و روش درمان را برای بیماران خود در نظر میگیرند. همچنین، در مورد نتایج احتمالی درمان باید با بیمار صادقانه و واقعبینانه رفتار کنند. آنها صراحتا، به بیمار میگویند که آیا کاندید مناسب جراحی پیچیده هستند یا خیر.
توانایی رهبری
غالبا، متخصص ارتوپد جراح هیپ و لگن با تجربه و ماهر، حین عمل جراحی با حضور تیم پزشکی، مسئولیت و موقعیت مهم را خود برعهده میگیرد. این موضوع نشاندهندهی ابتکار عمل آنها است. این تعهد و مسئولیتپذیری از ویژگیهای است که میتواند به شدت به نفع بیماران باشد.
شجاعت
جراحی، همواره یک امر استرسزا و خطیر قلمداد میشود. در نتیجه، عمل جراحی به شجاعت پزشک نیاز دارد. جراحان نباید از مقابله با جراحیهایی پیچیده یا دشوار ارتوپدی، در شرایطی که بیمار در معرض خطر مرگ یا از دست دادن اندام خود است، دچار ترس و اضطراب شوند. بهترین جراح ارتوپد و لگن ب قادر به تصمیمگیری بدون ترس است.
مهارتهای حرکتی
متخصصان ارتوپدی، باید هماهنگی بالایی بین چشم و دست داشته باشند. زیرا، نوع عمل جراحی آنها شامل، استفاده از ابزارهای سخت جراحی نظیر، اره برقی برای برش استخوانها است. عمل جراحی استخوان و لگن، فقط در صورتی که جراح ارتوپد مهارت حرکتی خوبی داشته باشد، بدون آسیب رساندن به اعصاب دیگر با موفقیت به سر انجام میرسد.
تشخیص به موقع و زود هنگام
یکی از بهترین ویژگیهای بهترین متخصص ارتوپد، بهترین جراح هیپ و بهترین جراح لگن تشخیص به موقع و زود هنگام علت درد و ناراحتی بیماران است. از این طریق مانع از پیشرفت بیماری و عدم نیاز به روشهای جراحی تهاجمی میگردد. این امر مهم نیازمند همگام شدن متخصص ارتوپد با علم روز دنیا است. برای مشاهده میزان به روز بودن علم، دانش وآگاهی دکتر افشین طاهری اعظم متخصصص ارتوپدی، جراحی هیپ و لگن به بخش مقالات، تالیفات و دورههای آموزشی ایشان مراجعه کنید.
نقش بیمار در موفقیت جراحی لگن
همسو بودن بیمار با جراح، تأثیر بالایی در موفقیت جراحی لگن و طول عمر مفصل مصنوعی دارد. هرچند بیماران جوان پس از جراحی می توانند به سبک زندگی عادی و تحرک داشتن برگردند، اما در عین حال باید توجه کنند انجام جراحی مجدد لگن در 10 سال ابتدایی پس از جراحی لگن، در افراد پرتحرک دو تا سه برابر بیش از افراد کم تحرک است. صرف نظر از جنسیت، بیماران جوان تر اغلب بیشتر از بیماران مسن نیاز به انجام جراحی مجدد پیدا می کنند.
از این رو پیگیری دوره توانبخشی پس از جراحی لگن در این افراد، اهمیت بیشتری دارد. پس از این که جراح کار خود را با موفقیت به پایان می رساند و ایمپلنت مناسب بیمار را کارگذاری می کند، طول عمر مفصل در بدن بیمار تا حدی زیادی به دوره توانبخشی پس از جراحی لگن وابسته است. دوره توانبخشی و فیزیوتراپی، اغلب بلافاصله پس از جراحی لگن آغاز می شود. رایج ترین مشکل مفصل لگن پس از جراحی تعویض مفصل، در رفتن و لق شدن مفصل مصنوعی است. بیمار در دوره توانبخشی، عضلات خود را تقویت می کند و با حرکاتی که خطر در رفتن مفصل را بالا می برند آشنا می شود. چرخاندن پاها به سمت خارج یا داخل و خم کردن زانو ها به سمت سینه، خطرناک ترین حرکات برای در رفتن مفصل لگن هستند.
بیماری هایی که ارتوپدها درمان میکنند
جراحان ارتوپد، دردها و آسیب های حاد و مزمن را درمان می کنند. بیماری های مزمن به بیماری هایی گفته می شود که باعث ایجاد دردهای مداوم در مدت طولانی می شوند؛ مانند آرتروز و کمر درد. برخی از بیماری هایی که ارتوپدها آن ها را درمان می کنند، مشکلات مادرزادی مانند دیستروفی عضلانی و دررفتگی مادرزادی مفصل لگن هستند. مشکلات شدید و حاد، تفاوت هایی با بیماری های مزمن دارند؛ آسیب های شدید مستلزم درمان سریع توسط جراح ارتوپد هستند؛ مانند پارگی دیسک، پارگی رباط ها، کشیدگی عضلات و شکستگی لگن.
اهمیت جراح ارتوپد در تشخیص، درمان و جلوگیری از عوارض
تشخیص صحیح و دقیق، بخش مهمی از مسئولیت های یک جراح ارتوپد است. بیمارانی که جراحی تعویض مفصل زانو و مفصل لگن را پشت سر گذاشته اند، نیاز به مراقبت های خاصی بعد از جراحی دارند. عوارضی مانند بیماری های ترومبوآمبولی و لخته خون در رگ های پا و لگن ممکن است بسیار خطرناک و حتی کشنده باشند؛ زیر نظر یک ارتوپد متعهد و با مسئولیت، بیمار این خطرات جدی را به راحتی پشت سر می گذارد.
برای انتخاب جراح ارتوپد، چه موضوعاتی لازم است در نظر گرفته شوند؟
- تجربیات تخصصی
- پیش از انتخاب یک جراح ارتوپد، لازم است سؤالاتی از این قبیل پاسخ دهی شوند:
- چه مدت از آغاز به جراحی او می گذرد؟
- انتظام و انظباط کاری او چگونه است؟
- چه تعدادی جراحی لگن تا کنون انجام داده است؟
- در هر سال چند جراحی انجام می دهد؟
- دوره های آموزشی
قبل از انتخاب جراح، دوره های آموزشی، درجات علمی، مهارت ها و فلوشیپ های جراح ارتوپد را مطالعه کنید. زمینه های مورد مطالعه و گواهی نامه های جراح ارتوپد زمینه کاری از را مشخص می کند. مقالات، سخنرانی ها، داوری مجلات و حضور در کنگره های بین المللی ارتوپدی نشان دهنده رتبه بالای علمی و تضمین کننده موفقیت جراحی های ارتوپدی هستند.
نرخ موفقیت جراحی تعویض مفصل هیپ
جراحی تعویض کامل مفصل هیپ یکی از موفقترین روشهای جراحی در ارتوپدی است. این نتیجه با انجام مطالعات کلینیکی متعدد طی مدت زمان حداقل 10 سال بدست آمده است که نشان دهنده میزان موفقیت بیش از 90% میباشد. متأسفانه بیشتر مطالعات انجام شده آنقدر وسیع نبودهاند که فاکتورهای مؤثر بر موفقیت این جراحی را در مدت زمان طولانیتری مورد بررسی قرار دهند. به طور کلی پارامترهای مختلفی میتوانند در موفقیت بلند مدت تعویض مفصل هیپ مؤثر باشند. اخیراً با انجام مطالعهای 25 ساله نشان داده شده است که میزان موفقیت جراحی تعویض مفصل هیپ در موارد بدون جراحی مجدد، بدون ترمیم یا برداشتن ایمپلنت به هر دلیلی و بدون ترمیم یا برداشتن ایمپلنت به دلیل شُل شدن آن به ترتیب برابر با 5/77 درصد، 9/80 درصد و 5/86 درصد میباشد. میزان موفقیت جراحی در موارد بدون ترمیم (طی 25 سال) حدود 7/68 درصد برای بیماران کمتر از 40 سال و حدود 100 درصد برای افراد بالای 80 سال میباشد. همچنین طبق نتایج، نیاز به جراحی مجدد به دلیل شُل شدن ایمپلنت در مردان دو برابر خانمها گزارش شده است. سن و جنسیت میتواند احتمال موفقیت جراحی تعویض مفصل هیپ را در بلند مدت تحت تأثیر قرار دهد.
جراحی تعویض مفصل لگن، یک عمل معمولی اما دشوار
بیماران هنگام انتخاب یک ارتوپد خوب، حساسیت بالایی دارند؛ به خصوص بیماران هنگامی که نیاز به جراحی لگن داشته باشند، گاهی بین دو یا حتی سه جراح ارتوپد تردید دارند و بالاخره با تحقیق و مقایسه، جراح خود را انتخاب می کنند. جراحی تعویض مفصل لگن، یک جراحی زمان بر و پرهزینه برای بیمار است؛ به طوری که تا دو ماه بعد از آن، بیمار باید دوره بازتوانی و فیزیوتراپی را پشت سر بگذارد. جراحی تعویض مفصل لگن بیشترین تأثیر را روی کیفیت زندگی بیمار می گذارد. اگر بیمار شما توسط یک ارتوپد خوب جراحی شود، تا ده ها سال نیاز به جراحی تعویض مجدد مفصل لگن پیدا نمی کند.
انتخاب جراح ارتوپد خوب، تصمیم بسیار بزرگی است و به تحقیق و مطالعه زیادی نیاز دارد. حتی شاید لازم باشد بیمار و همراهان او برای آمادگی بیشتر قبل از جراحی، دانش خود را در مورد روش های درمان بالا ببرند. برای مثال شاید در برخی موارد جراحی تعویض کامل مفصل برای بیماران جوان توصیه نشود. بنابراین حتی افرادی که بهترین جراح ارتوپد تهران را انتخاب می کنند، باز هم بهتر است برای آسودگی و کاهش استرس، اطلاعات خود را با سوال کردن از جراح و نیز مطالعه بیشتر در مورد جراحی لگن بالا ببرند.
بهترین جراح لگن و انتخاب بهترین روش درمانی
جراحی لگن، یکی از حساس ترین جراحی ها به شمار می رود. حتی اگر ضرورت انجام جراحی لگن برای پزشک و بیمار روشن شده باشد، باز هم انتخاب روش جراحی مرحله مهم و حساسی محسوب می شود. جراحان لگن مختلف، روش های مخصوص به خود را دارند:
- approach های مختلف جراحی لگن
- جنس های مختلف پروتز مفصل لگن
- اندازه های متفاوت سر فمور (بخشی از پروتز که در محل سر استخوان ران قرار می گیرد)
- نحوه تثبیت ایمپلنت در مفصل (استفاده از سیمان استخوانی یا ایمپلنت های منفذدار که امکان رشد استخوان را فراهم می کنند)
برخی از جراحان ارتوپد مفصل لگن، از روش های سنتی برای جراحی استفاده می کنند؛ این در حالی است که جراحان ارتوپد فعال و با دانش روز، روش های جدید جراحی لگن را ترجیح می دهند.
کلام آخر
جراحان ارتوپد، متخصصانی هستند که سر و کارشان با سیستم عضلانی و اسکلتی بیماران است. ارتوپدها درمان بیماری های مفصلی، استخوانی، عضلانی، رباط ها و تاندون های بدن را بر عهده دارند. فوق تخصص ارتوپد، بعد از گذراندن دوره تخصص ارتوپدی، با شرکت در دوره های فوق تخصص، در یک زمینه خاص مهارت ویژه پیدا می کند؛ مانند فوق تخصص هیپ و جراحی لگن. اگر به دنبال یک راه تضمین شده برای یافتن بهترین جراح لگن ، ستون فقرات و ... هستید.
بیماران قبل از انتخاب بهترین جراح لگن، لازم است با جست و جو در سایت ها و منابع مناسب، معیارهای صحیح تشخیص بهترین جراح لگن را جمع آوری کنند.این افراد قبل از جراحی لگن، باید پیشینه جراح ارتوپد خود را با دقت و حساسیت مطالعه کنند. یک جراح ارتوپد خوب، با دقت و حوصله به سوالات بیماران پاسخ می دهد. توجه کنید که یک لگن حرفه ای، هرگز با پرسش های بیمار در مورد سابقه جراحی های خود، آزرده نخواهد شد.