آیا شما به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز دارید؟
در تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی زانو، تنها سطح استخوانها تعویض میشود. تصمیمگیری برای تعویض مفصل زانو باید با مشورت شما، اعضای خانواده، پزشک خانوادگی و جراح ارتوپد صورت گیرد. پزشک برای انجام ارزیابیهای لازم، شما را به جراح ارتوپد ارجاع میدهد. زانو بزرگترین مفصل در بدن است. شما برای انجام بیشتر فعالیتهای روزانه، به زانویی سالم نیاز دارید. آرتروز، متداولترین علت درد و ناپایداری در زانو است. گرچه آرتروز انواع مختلفی دارد، اما تنها سه نوع از آن باعث زانو درد میشود. این سه نوع آرتروز عبارتند از استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی و آرتروز ناشی از حادثه.چه زمانی انجام جراحی تعویض مفصل زانو به بیمار پیشنهاد میشود؟
پزشک به دلایل مختلفی به شما پیشنهاد انجام آرتروپلاستی زانو را میدهد. اغلب افرادی که این جراحی برای آنها سودمند است در حالتهای زیر قرار دارند:- سفتی و درد شدید در زانو که فعالیتهای روزانه فرد شامل راه رفتن، بالا رفتن از پله، نشستن و بلند شدن از روی صندلی را با محدودیت مواجه کند. در این حالت، بیمار میتواند تنها مسافت بسیار کوتاهی را طی کند. در مسیرهای طولانیتر دچار درد شدید شده و به عصا یا واکر برای راه رفتن نیاز دارد.
- درد متوسط یا شدید در زانو هنگام استراحت که میتواند در روز یا حتی شب بیمار را آزار دهد.
- التهاب و تورم مزمن زانو که با استراحت و درمان دارویی برطرف نشود.
- تغییر شکل زانو به صورت تو رفتگی یا برآمدگی روی زانو.
- عدم بهبود قابل ملاحظه بعد از درمانهای مختلفی مانند مصرف داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیزون، تزریق روان کننده، فیزیوتراپی یا جراحیهای دیگر.
چه کسانی گزینه مناسبی برای جراحی تعویض مفصل زانو هستند؟
هیچ محدودیت سنی یا وزنی برای انجام این جراحی وجود ندارد. انجام این جراحی به میزان درد و ناپایداری در زانو بستگی دارد. معمولا بیمارانی که جراحی تعویض مفصل زانو برای آنها انجام میشود، در سنین 50 تا 80 سالگی هستند. ولی جراح ارتوپد ارزیابیهای لازم برای هر بیمار را به صورت جداگانه انجام میدهد. جراحی تعویض مفصل زانو در تمامی سنین به صورت موفق قابل انجام است. این جراحی برای نوجوانانی که دچار آرتروز نوجوانی هستند، تا سالمندانی که در اثر افزایش سن دچار آرتروز شدهاند، انجام میشود.ارزیابیهای ارتوپدی پیش از جراحی تعویض مفصل زانو
ارزیابی بیمار توسط جراح ارتوپد شامل مراحل زیر است:- سابقه پزشکی؛ جراح در این مرحله، اطلاعاتی درباره سلامت کلی بیمار جمع آوری میکند. همچنین درباره شدت زانو درد و توانایی بیمار در انجام فعالیتها سوالاتی میپرسد.
- آزمایشات فیزیکی؛ در این مرحله، حرکت، ثبات و قدرت زانو و هماهنگی کلی پا مورد ارزیابی قرار میگیرد.
- تصویربرداری با اشعه ایکس؛ جراح با مشاهده این تصویر میتواند شدت آسیب و چگونگی تغییر شکل زانو را تعیین کند.
- دیگر آزمایشات؛ ممکن است آزمایش خون و تصویربرداری پیشرفته مانند MRI نیز انجام شود. این کار برای تعیین شدت بیماری در استخوان و بافتهای نرم زانو است.
۵
از ۵
۲۶ مشارکت کننده