تهران، سعادت آباد، میدان کاج، سرو غربی، نرسیده به چهارراه شهرداری، پلاک 45​​​​​​​ طبقه دوم

En
Ar

|​​​​​​​

تماس با ما
دکتر طاهری اعظم

مراقبت‌های بعد از جراحی تعویض مفصل هیپ

دوره بهبودی بعد از تعویض مفصل هیپ می‌تواند بسته به نوع جراحی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بسیار مهم است که توصیه‌های جراح و سایر درمانگرها را پیش از ترخیص از بیمارستان به خاطر بسپارید. در اینجا موارد کلی که باید بعد از تعویض مفصل هیپ رعایت کرد، بیان شده‌اند.

 

چرا عمل تعویض مفصل انجام می‌دهیم؟

درد و ازکارافتادگی ناشی از آرتروز، زندگی بیمار را دچار تغییراتی می کند؛ بیماران مبتلا به آرتروز، می توانند با استفاده مناسب از دارو و ورزش، با درد آرتروز مبارزه کنند. آرتروز تأثیرات نامطلوبی روی روابط جنسی بیمار دارد:

عمل جراحی هیپ

  • آرتروز باعث آسیب دیدگی غضروف مفصل ها می شود؛ این موضوع درد و محدودیت حرکتی بیمار را به همراه دارد و تمایل شخص را برای برقراری رابطه جنسی، کاهش می دهد.
  • بیماری آرتریت روماتوئید (یکی از انواع آرتروز) باعث درد، سفتی و خستگی بیمار می شود و حرکات او را در هنگام برقراری رابطه جنسی با همسر، محدود می کند.
  • 50 درصد از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید، دچار کاهش میل جنسی می شوند.

و اما عمل تعویض مفصل لگن مزایای زیادی دارد از جمله:

رهایی از درد

بیماران بعد از تعویض مفصل لگن، از مزایای مختلفی بهره مند می شوند؛ بهتر شدن روابط جنسی بعد از تعویض مفصل لگن نیز، یکی از مزیت های جراحی تعویض مفصل لگن برای بیماران است. شرایط بیماران با یکدیگر متفاوت است؛ بنابراین بهتر است بیمار با جراح لگن در این مورد صحبت کند. اغلب بیماران شش تا هشت هفته بعد از جراحی، هیچ محدودیتی ندارند.

دلایل جراحی هیپ

حرکت بدون محدودیت

موفقیت جراحی تعویض مفصل لگن به قدری بالاست که بیمار بعد از پایان دوره بازتوانی، با هیچ محودیت حرکتی رو به رو نخواهد بود. شش تا هشت هفته بعد از تعویض مفصل لگن، انجام فعالیت هایی مانند دوچرخه سواری، شنا و بدنسازی امکان پذیر است. اگر بیمار در مدت زمانی که جراح تعیین می کند، محدودیت های ضروری را رعایت کند، در آینده نیز دچار هیچ مشکلی نخواهد شد. توصیه های بعد از جراحی لگن شامل موارد زیر هستند:

  • خودداری از خم شدن از ناحیه مفصل لگن بیش از 90 درجه
  • خودداری از حرکت دادن پای جراحی شده در عرض محور مرکزی بدن
  • خودداری از چرخاندن انگشتان پای جراحی شده به داخل
  • رابطه جنسی بعد از تعویض مفصل لگن sex life after hip replacementرابطه جنسی بعد از تعویض مفصل لگن sex life after hip replacement

 

مراقبت‌های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن

پس از عمل تعویض مفصل هیپ، بیماران انتظار دارند که به زندگی عادی خود برگردند و کارهای روزمره خود را به سادگی انجام دهند. در حقیقت هدف از این جراحی نیز همین است که فرد بتواند بدون درد و مانعی به زندگی خود ادامه دهد، برای مثال به سادگی رانندگی کند، بخوابد، فعالیت های ورزشی انجام دهد و حتی در زندگی عاطفی خود به خوبی روابط جنسی خود را ادامه دهد. 

مراقبت بعد از پروتز لگن

در مدت ‌زمان کمی بعد از عمل جراحی می‌ توانید روی پایتان بایستید و وزن بدنتان را روی مفصل مصنوعی جایگزین شده قرار دهید. پرستاران در بیمارستان نحوه صحیح راه رفتن و نشستن را به شما آموزش می‌ دهند. راه رفتن و انجام فعالیت‌ های سبک به بهبود شما و جلوگیری از لخته شدن خون بعد از جراحی کمک می‌ کند.

در ابتدا ممکن است با کمک عصا، واکر یا حتی یک فرد دیگر راه بروید اما کم‌کم توانایی اولیه خود را پیدا می‌ کنید. چنانچه راه رفتن بعد از جراحی را به ‌درستی و در زمان مناسب آغاز کنید علاوه بر اینکه سریع ‌تر بهبود می ‌یابید از خطر لخته شدن خون بعد از جراحی جلوگیری می‌کنید.

با صلاحدید پزشک و پرستار خود در طول مدت درمان می‌توانید به‌تنهایی به کمک عصا قدم بزنید، برای مدت‌زمان کوتاه دوش بگیرید و یا حتی تعداد کمی پله را بالا یا پایین بروید. در بعضی شرایط فیزیوتراپ ممکن است برای شما ورزش‌هایی را طراحی کند که عضلاتتان را تقویت کرده، و به روند درمان سرعت ببخشد و دامنه حرکتی مفصل جدید ران شما را افزایش دهد. زمانی که روی تخت دراز کشیده ‌اید با حرکت دادن پای خود به شکل پدال زدن می‌توانید جریان خون در پاهایتان را بهبود دهید. قبل از ترک بیمارستان، شما باید با تعدادی حرکت ساده مثل راه رفتن با عصا یا واکر، بالا و پایین رفتن پله با عصا، بلند شدن و نشستن روی صندلی، خوابیدن و بلند شدن از رخت خواب، استفاده از دستشویی و لباس پوشیدن به‌تنهایی آشنا شوید.

برای اطلاع از نحوه مراقبت بعد از عمل جراحی پروتز هیپ، می‌توانید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

داروها را مطابق تجویز پزشک مصرف کنید

داروهایی که ممکن است بعد از تعویض مفصل هیپ برای شما تجویز شوند به شرح زیر است:

داروهای بعد از تعویض مفصل هیپ

  • آنتی بیوتیک: این داروها برای جلوگیری از بروز عفونت‌های باکتریایی بعد از تعویض مفصل هیپ تجویز می‌شوند.
  • داروهای ضد انعقاد: این داروها برای جلوگیری از لخته شدن خون در رگ‌های خونی تجویز می‌شوند. معمولا برای این منظور مصرف رقیق کننده‌های خون مانند آسپرین توصیه می‌شود.
  • وارفارین: نوعی از داروها هستند که از ایجاد لخته در خون جلوگیری می‌کنند. لخته‌های خون می‌توانند باعث سکته، حمله قلبی و مرگ شوند. مصرف وارفارین احتمال خونریزی و کبودی را افزایش می‌دهد.
  • داروهای مسکن: این گروه از داروها برای کاهش درد پس از جراحی تجویز می‌شوند. از این قبیل داروها می‌توان استامینوفن و ایبوپروفن را نام برد.

به ترمیم زخم‌ها کمک کنید

رژیم غذایی: چاقی بیش از حد می‌تواند ترمیم زخم‌ها را به تاخیر بیندازد. مصرف غذاهای سالم به کاهش وزن کمک می‌کند. علاوه بر این غذای سالم با افزایش انرژی بدن به ترمیم زخم‌ها کمک می‌کند.

ترمیم زخم

منظور از غذای سالم میوه، سبزیجات، نان غلات، لبنیات کم‌چرب، لوبیا، گوشت قرمز و ماهی است.

  • سیگار کشیدن: از سیگار و پیپ دوری کنید. مصرف دخانیات احتمال مشکلات خونی و قلبی را افزایش می‌دهد. به این ترتیب می‌تواند ترمیم زخم‌ها را با تاخیر مواجه کند.
  • ویتامین‌ها: مکمل‌های ویتامین C و E و مواد معدنی مانند روی، به ترمیم سریع‌تر زخم‌ها کمک می‌کنند. این مکمل‌ها در ترمیم بافت‌ها نیز موثرند. علاوه بر این مصرف ویتامین با تقویت سیستم ایمنی بدن منجر به کاهش خطر عفونت می‌شود.

از لخته شدن خون و ترومبوز ورید عمقی جلوگیری کنید

ترومبوز ورید عمقی در اثر لخته شدن خون در ورید ایجاد می‌شود. این شرایط پس از جراحی استخوان متداول است. برای جلوگیری از ترومبوز ورید عمقی پس از تعویض مفصل هیپ به نکات زیر دقت کنید:

  • فعالیت و ورزش: ممکن است از بیمار خواسته شود مدت کوتاهی پس از تعویض مفصل هیپ شروع به حرکت دادن پا، ایستادن و راه رفتن کند. به این ترتیب می‌توان از باقی ماندن خون در رگ‌ها و لخته شدن آن جلوگیری کرد.
  • جوراب طبی فشاری: در برخی موارد استفاده از جوراب‌های طبی به بیمار توصیه می‌شود. این جوراب‌های تنگ بعد از جراحی، فشار زیادی به پا وارد می‌کنند. بیشترین فشار در انگشتان پا احساس شده و به سمت ران کاهش می‌یابد. استفاده از جوراب‌های فشاری به گردش خون به سمت قلب و جلوگیری از لخته شدن خون کمک می‌کند.

به بایدها و نبایدهای زیر توجه کنید

برای مراقبت‌های بیشتر بعد از تعویض مفصل هیپ می‌توانید به نکات زیر توجه کنید. البته هوشیار باشید که این توصیه‌ها از پزشکی به پزشک دیگر متفاوت است:

نحوه خوابیدن بعد از تعویض مفصل لگن

  • مفصل هیپ را بیش از 90 درجه خم نکنید.
  • از چرخاندن مفصل هیپ بپرهیزید.
  • هنگام راه رفتن آهسته گام بردارید.
  • در مراحل اول پس از تعویض مفصل هیپ روی زخم‌ها فشار وارد نکنید. به این منظور از دراز کشیدن به پهلو بپرهیزید.
  • پاها را روی هم نیندازید.
  • روی مفصل هیپ فشار وارد نکنید. به طور کلی در وضعیتی که در ناحیه هیپ احساس ناراحتی کنید، قرار نگیرید.
  • از صندلی‌ و توالت فرنگی‌های کوتاه بپرهیزید.
  • زانوها را با فاصله از هم قرار دهید. به این منظور هنگام نشستن یا خوابیدن یک بالش میان زانوها قرار دهید.
  • در حالت نشسته نباید زانوها بالاتر از مفصل هیپ قرار گیرند.

ورزش و فیزیوتراپی در خانه

آنچه لازم است برای مدت ریکاوری بدانید توسط جراح به شما آموزش داده می‌شود. در طول این مدت تحت نظر یک فیزیوتراپیست خواهید بود تا تمرینات را به‌درستی و در شرایط ایمن انجام دهید. به خودتان تعهد بدهید که تمرینات تجویز شده را مرتب انجام دهید اما این نکته کلیدی را نیز به خاطر داشته باشید که بازیابی توانایی گذشته و درمان بعد از عمل جراحی تعویض مفصل ران یا هر جراحی دیگری به‌تدریج صورت می‌گیرد و تمرین و کار بیش ‌از حد به بافت ‌های دیگر آسیب‌ زده و حتی ممکن است مانع موفقیت تعویض مفصل شود.

تقویت عضلات لگن بعد از تعویض مفصل لگن

چند تمرین معمول جهت ریکاوری:

  • پمپ آهسته مچ پا (مچ پایتان را به حالتی که چیزی را پمپ می‌ کنید بالا پایین ببرید)
  • پمپ آهسته مچ پا (مچ پایتان را به حالتی که چیزی را پمپ می‌ کنید بالا پایین ببرید)
  • چرخش آرام مچ پا
  • خم کردن زانوها به‌وسیله تختخواب‌ های مخصوص
  • انقباض باسن به‌صورت تناوبی (بگیر ـ رها کن، بگیر ـ رها کن)
  • در حالت خوابیده پاهایتان را به‌صورت کشیده نگه ‌داشته و جمع کنید. تکرار این حرکت به بازیابی توانایی تان کمک می کند.

خطر دررفتگی مفصل
حرکاتی وجود دارد که در چند ماه اول خطرناک بوده و ممکن است باعث دررفتگی مفصل تعویض شده شود. بنابر این بهتر است از انجام چنین حرکاتی جلوگیری کنید تا ریکاوری بعد از جراحی تکمیل‌شده و قدرت خود را بازیابید. به دستورات پزشک توجه کرده و به صدای بدنتان گوش کنید: حرکاتی که سنگین‌تر از توان شماست انجام ندهید و هرگاه احساس خستگی و درد داشتید تمرین را متوقف کرده و با پزشک یا فیزیوتراپ خود مشورت کنید.

 

رابطه جنسی بدون محدودیت در حرکت، با تعویض مفصل لگن

در هفته های اول بعد از جراحی تعویض مفصل لگن، مصرف داروی تسکین دهنده بین 20 تا 30 دقیقه پیش از برقراری رابطه جنسی، توصیه می شود. از مسکن های قوی استفاده نکنید.

سکس بعد از عمل تعویض مفصل


مراقبت از مفصل لگن
برای محافظت از پا، یک بالش یا ملحفه در زیر پا قرار دهید؛ به طوری که از حرکت بیش از حد مفصل تعویض شده، جلوگیری شود. هنگام چرخش به پهلو، پای جراحی شده رو به بالا باشد.
حرکات آهسته و با احتیاط
مراقب میزان حرکت و سرعت حرکات خود در طول رابطه جنسی باشید. پیش از رابطه جنسی،‌ همسر خود را از محدودیت های لازم آگاه کنید و از او بخواهید تمام وزن خود را روی پای جراحی شده قرار ندهد. ممکن است مدتی طول بکشد تا بیمار، با توجه به شرایط خود بهترین پوزیشن رابطه جنسی را پیدا کند. با پیدا کردن پوزیشن مناسب، برقراری رابطه جنسی نسبت به پیش از جراحی بسیار مطلوب تر و لذت بخش تر خواهد بود. این محدودیت ها، تنها در زمان مشخصی بعد از جراحی لگن اعمال می شوند. بیمار بعد از گذراندن دوره نقاحت و فیزیوتراپی، بدون محدودیت تمام حرکات را می تواند انجام دهد.

داده‌های آماری در بهبود رابطه جنسی پس از انجام THR

پس از انجام جراحی، حدود ۴۲ درصد از بیماران افزایش میل جنسی را گزارش داده‌اند؛ ۴۱ درصد افزایش طول ارتباط جنسی و ۴۱ درصد افزایش تعداد دفعات رابطه جنسی. حدود ۸۴ درصد از بیماران بهبود سلامت عمومی خود را گزارش داده‌اند و ۵۵ درصد بهبود تصوری که از توانایی جنسی خود داشتند. همچنین حدود ۱۶ درصد از بیماران گزارش داده‌اند که جراحی تأثیر منفی بر عملکرد جنسی‌شان داشته است که این امر عموماً به دلیل ترس از آسیب به مفصل جایگزین تشخیص داده شده است. به طور کلی می‌توان بیان کرد که ‌۹۰ درصد بیماران پس از عمل THR و TKR (با التیام سریع‌تر بعد از THR در مقایسه با TKR)، بهبود عملکرد جنسی خود را گزارش کرده‌اند. در این بیماران، درصد خانم‌هایی که بعد از THR در رابطه جنسی بهبود داشته‌اند، بالاتر است.

 

تمرینات در منزل: تمرینات ورزشی بعد از عمل تعویض مفصل لگن

تمرینات ورزشی برای قوی‌تر شدن حرکات مربوط به لگن و جلوگیری از عوارض جانبی پس از عمل تعویض مفصل لگن بسیار مهم هستند. این تمرینات به شما کمک می‌کند که فعالیت خود را بیشتر کنید و توانایی حرکتی قبل از عمل را بازیابید. همچنین به تقویت عضلات پا کمک می‌کند. زیرا ممکن است به دلیل مشکلاتی که در مفصل لگن داشته‌اید، از آن‌ها کمتر استفاده کرده باشید و ضعیف شده باشند.

ورزش بعد از عمل تعویض مفصل لگن

عمل تعویض مفصل لگن این مشکلات را بهبود می‌بخشد.یک برنامه ورزشی منظم داشته باشیدیک برنامه ورزشی منظم به قوی شدن عضلاتی که ضعیف شده بودند، کمک می‌کند. پزشک یک برنامه منظم برای شما تعیین می‌کند. توانبخشی موفق، به پیگیری منظم این برنامه ورزشی بستگی دارد. شما باید روزانه 2 یا 3 بار در روز و همه روزه بعد از عمل تعویض مفصل لگن تمرینات ورزشی را انجام دهید.

هر تمرین را 10 بار انجام دهید. اگر مشکلی نداشتید، تعداد دفعات را هر هفته 5 بار بیشتر کنید تا به 20 بار برسید.

  • هفته اول: 10 بار
  • هفته دوم: 15 بار
  • هفته سوم:20 بار

برنامه‌هایی که توسط جراح، پرستار یا فیزیوتراپ به شما بعد از عمل تعویض مفصل لگن داده شده را انجام دهید. برای اینکه راحت‌تر باشید، تمرینات را در حالی‌که دراز کشیده‌اید انجام دهید. تختخواب جای خوبی برای انجام این تمرینات است.

حرکت دادن و چرخاندن مچ پا

مچ پاهای خود را خم کنید به طوری‌که نوک انگشتان به سمت شما کشیده شود. سپس آن‌ها را به سمت پایین خم کنید. همچنین می‌توانید در حالی‌که نوک انگشتان را به سمت سقف نگه داشته‌اید، مچ پا را در جهت

عقربه‌های ساعت و خلاف آن بچرخانید.

فشار بر عضلات چهار سر ران

عضلات جلوی ران را با فشار دادن پشت زانو به سمت پایین سفت کنید. 5 ثانیه نگه دارید و رها کنید.
فشار بر ماهیچه‌های سرینی (مجموعه گلوتئال)
با فشار دادن ماهیچه‌های سرینی (ماهیچه‌های باسن) آن‌ها را سفت کنید. به مدت 5 ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید.

لغزاندن پاشنه‌ها (خم کردن لگن و زانو)

در حالی که پاشنه پا روی تخت قرار دارد، با خم کردن زانو و لگن به کمک عضلات سرینی، پاشنه را به سمت لگن بکشید. سپس با انجام این عمل در جهت عکس، پاشنه را به حالت اولیه برگردانید. در طول تمرین نوک انگشتان خود را به سمت سقف نگه دارید. می‌توانید از یک کیسه پلاستیکی استفاده کنید تا زانو راحت‌تر جابجا شود. این کار را برای پای مخالف تکرار کنید. نکته مهم: بسته به جراحی، ممکن است خم کردن بیش از 90 درجه مفصل لگن برای شما مناسب نباشد. در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.

لغزاندن پاها (دور کردن / نزدیک کردن)

پای خود را در حالی‌که پنجه پا به سمت سقف است، به بیرون از بدن بکشانید. سپس به حالت عادی برگردانید. ممکن است نیاز داشته باشید از یک کیسه پلاستیکی استفاده کنید تا پاشنه پا راحت‌تر جابجا شود. نکته مهم: بسته به جراحی، ممکن است به تنهایی قادر به انجام این تمرین نباشید. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.

بلند کردن زانو در حالت ایستاده

پای جراحی شده را به سمت قفسه سینه بالا ببرید. زانوی خود را بیشتر از کمر بالا نبرید. به مدت 2 الی 3 ثانیه نگه دارید و سپس پای خود را پایین بیاورید.

دور کردن مفصل لگن در حالت ایستاده

توجه کنید که لگن، زانو و پای شما کاملا مستقیم باشد. بدن خود را مستقیم نگه دارید. در حالی که زانوی شما صاف است، پای خود را به سمت بیرون بدن بالا ببرید و به آرامی پایین بیاورید تا به حالت اولیه برگردد.

پیاده‌روی

در کنار برنامه تمرینات ورزشی باید زمانی را به پیاده‌روی اختصاص دهید. پیاده‌روی به قدرت و استقامت شما کمک می‌کند. هر روز در خانه 3 تا 5 دقیقه راه بروید. راه رفتن برای رفتن به دستشویی یا حمام کافی نیست.

  • برنامه پیاده‌روی که با افزایش زمان همراه است و سبب بیشتر شدن تحرک می‌شود (ابتدا در منزل و سپس در خارج از منزل).
  • از سرگیری فعالیت‌های معمول در خانه مانند نشستن، ایستادن و بالا رفتن از پله‌ها
  • انجام نرمش‌های مشخص در چند نوبت برای بازیابی حرکت و تقویت مفصل هیپ. بیمار معمولاً بدون کمک قادر به انجام این تمرینات است اما امکان دارد در هفته‌های اول به یک متخصص فیزیوتراپی در منزل یا مرکز درمانی نیاز باشد.

ورزش کردن بعد از عمل تعویض مفصل لگن

 

رانندگی پس از جراحی تعویض مفصل هیپ

معمولاً بیماران برای ۶ هفته اول پس از عمل از رانندگی کردن و حتی برای ۳ هفته اول پس از عمل از سفر کردن (به جز سفرهای حیاتی) منع می‌شوند چرا که ورود و خروج به اتومبیل می‌تواند باعث کشش مفصل هیپ و کشیدگی بافت‌های در حال التیام شود. با این حال می‌توانید در این مورد با پزشک جراح خود مشورت کنید. قبل از اینکه بیمار مجدداً رانندگی را از سر گیرد باید فرآیند بهبودی پس از جراحی را به اتمام رسانده باشد. برای شروع رانندگی باید درد بیمار کاملاً برطرف شده و هیچ عارضه ناشی از مصرف داروهای مسکن که معمولاً بعد از عمل استفاده می‌شود را نداشته باشد.

رانندگی پس از جراحی تعویض مفصل هیپ

فرد باید هنگام رانندگی احساس راحتی کرده و کنترل کامل بر اتومبیل داشته باشد. بنابراین برای شروع رانندگی حتماً با پزشک جراح مشورت نمایید. این امر کاملاً وابسته به وضعیت سلامت عمومی، وضعیت پزشکی و شرایط محیطی فرد است؛ مانند نظر بیمه کننده فرد و اینکه در گروه اول (اتومبیل و موتورسیکلت) و یا در گروه دوم (اتوبوس و کامیون) رانندگان قرار می‌گیرد.
 

نحوه خوابیدن و استراحت بعد از عمل تعویض مفصل لگن

خوابیدن روی کمر

  • پاها را کمی با فاصله قرار دهید
  • پای جراحی شده را به سمت داخل یا بیرون نچرخانید. به این منظور باید شست پا به سمت سقف باشد
  • زانو یا مچ‌ها را روی هم نیندازید
  • پای جراحی شده را زیر پای دیگر خم نکنید

نحوه خوابیدن بعد از عمل تعویض مفصل لگن

خوابیدن روی پهلو

  • روی پای جراحی شده نخوابید
  • برای خوابیدن روی پهلو، بین زانوها بالش قرار دهید
  • پا را روی پای دیگر خم نکنید
  • اجازه ندهید مچ پای جراحی شده روی تخت، در جلو یا پشت پای دیگر قرار گیرد
  • مچ یا زانوها را روی هم نیندازید

خوابیدن روی شکم

  • پای جراحی شده را خم نکنید و نچرخانید
  • مچ پا یا زانوها را روی هم نیندازید
  • تا جایی که ممکن است هر دو پا را صاف نگه دارید

توجه کنید که خوابیدن روی شکم بعد از تعویض مفصل لگن توصیه نمی‌شود. بهتر است در این موقعیت قرار نگیرید. خوابیدن روی سمت جراحی شده نیز خطرناک است. برای آگاهی از وضعیت‌های دیگری که برای شما ممنوع هستند با پزشک معالج مشورت کنید. معمولا پس از گذشت ۶ هفته می‌توانید در موقعیت‌های دلخواه استراحت کنید. برای این منظور باید حتما با گروه درمانی خود صحبت کنید.

نکات لازم برای استراحت بعد از تعویض مفصل لگن

  • مفصل لگن را بیش‌تر از ۹۰ درجه خم نکنید.
  • از نشستن بر روی مبل و صندلی کوتاه بپرهیزید. زیرا بلند شدن از روی آن‌ها با خم کردن زیاد مفصل هیپ همراه است.
  • از صندلی‌هایی که قابلیت بالا و پایین شدن دارند استفاده کنید. در این صورت، خم شدن مفصل هیپ به حداقل می‌رسد.
  • در صورت امکان از صندلی دسته‌دار استفاده کنید. در این صورت می‌توانید از فشار دادن بازو روی دسته، برای بلند شدن کمک بگیرید.
  • هنگام نشستن، پاها را به گونه‌ای قرار دهید که قسمت داخلی ران، ساق پا و کناره‌های داخلی کف پا را مشاهده کنید.

نکات کلی برای خوابیدن بعد از تعویض مفصل هیپ

علاوه بر انتخاب نحوه درست خوابیدن، نکات دیگری نیز باید رعایت شود. رعایت این نکات به ترمیم صحیح بافت و مفصل کمک می‌کند:

  • هنگامی که دراز کشیده‌اید، برای برداشتن پتو یا هر کار دیگری خود را به جلو نکشید.
  • روی تشک یا تخت سفت بخوابید.
  • بین زانوها بالش قرار دهید. این کار برای جلوگیری از چرخیدن پای جراحی شده به سمت نیم‌تنه انجام می‌شود.
  • روی شکم نخوابید.
  • هنگام خواب بالش‌ها را زیر زانو قرار ندهید.
  • هنگام قرار دادن بالش بین پاها، مطمئن شوید که آن‌ها کاملاً از پای شما حفاظت می‌کنند. این امر از چرخیدن پاها و اعمال فشار روی هیپ جلوگیری می‌کند.
  • در هر حالتی که خوابیده‌اید از چرخاندن شست پا به سمت داخل خودداری کنید.
  • هنگامی که به پشت خوابیده‌اید، مچ پاها را روی هم نیندازید.
  • حداقل به مدت ۶ هفته روی سمت آسیب دیده دراز نکشید.
  • زانو را از شکم بالاتر نبرید، به طوری‌که در یک زاویه ۹۰ درجه قرار گیرد.
  • بعد از تعویض مفصل هیپ ، جلوگیری از چرخاندن شست پا به سمت داخل از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا این کار با چرخیدن مفصل هیپ همراه است و می‌تواند باعث دررفتگی آن شود.

رعایت نکات مهم پس از پروتز لگن

 

نکات مهم پس از عمل پروتز هیپ

احتیاطات بعد از جراحی مفصل لگن

جراح از روش‌های مختلفی برای جراحی مفصل لگن بهره می‌برد. در نتیجه احتیاطات پس از جراحی مفصل لگن به نظر جراح و نوع جراحی بستگی دارد. بیمار پس ترخیص برای رفتن به خانه به کمک خانواده یا دوستان نیاز دارد و باید از قبل با آن‌‌ها هماهنگ کند، زیرا ۶-۳ هفته پس از جراحی مفصل لگن اجازه رانندگی ندارد.

همچنین بیمار در انجام کارهای خانه مانند خرید، آشپزی، گردگیری و ... تا ۲-۱ هفته پس از جراحی مفصل لگن به کمک نیاز دارد.

نکات مهم پس از عمل پروتز هیپ

شدت فعالیت پس از جراحی مفصل لگن

پس از جراحی مفصل لگن از فعالیت‌هایی که کشش زیادی روی ناحیه جراحی اعمال می‌کنند بپرهیزید و به هیچ عنوان بدون کمک از پله استفاده نکنید. اگر هنگام فعالیت، احساس درد داشتید، فعالیت خود را متوقف کنید و به شکل دیگری آن را انجام دهید. در حقیقت پس از جراحی مفصل لگن اجازه دهید “درد” راهنمای شما در نحوه اجرا و شدت فعالیت‌ها باشد. دقت کنید که فعالیت فیزیکی یکی از پایه‌های اساسی بهبود پس از جراحی مفصل لگن است. فیزیوتراپیست برای استحکام مفصل لگن ورزش‌های خاصی را به شما آموزش می‌دهد. پیاده‌روی تدریجی روزانه (پیاده‌روی از کم به زیاد) و کارهای روزانه داخل خانه از دیگر فعالیت‌هایی هستند که برای تقویت مفصل لگن و افزایش تحرک پس از جراحی مفصل لگن توصیه می‌شوند. با انجام این فعالیت‌ها باید ۶-۳ هفته پس از جراحی مفصل لگن قادر باشید اکثر فعالیت‌های روزانه خود را از سر گیرید.تحمل وزنپس از جراحی مفصل لگن باید برای راه رفتن از عصا یا واکر استفاده کنید. وزنی که موقع ایستادن یا راه رفتن می‌توانید تحمل کنید به نوع جراحی مفصل لگن و دستور پزشک بستگی دارد.

 تحمل وزن

بدون فشار روی انگشتان پا اکثر بیماران پس از جراحی مفصل لگن به روش همی آرتروپلاستی غیرسیمانی یا جراحی با استفاده از صفحه فلزی و پین، به مدت ۶ هفته باید از عصا و واکر استفاده کرده و وزن خود را روی پا وارد نکنند. در این مدت بیمار تنها برای حفظ تعادل می‌تواند انگشتان پا را روی زمین قرار دهد، بدون آنکه فشاری روی آن‌ها وارد شود.  تحمل راحت وزن بیمار پس از جراحی مفصل لگن به روش همی آرتروپلاستی سیمانی یا پیچ فشاری می‌تواند هنگام ایستادن و راه رفتن با راحتی بیشتری وزن خود را روی پا قرار دهد.

۵
از ۵
۳۳ مشارکت کننده

نوشته‌های ویژه

آخرین نوشته‌ها