تحمل درد مفصل لگن دشوار است. این درد نه تنها با ناراحتی، سفتی و التهاب در مفصل همراه است بلکه مانع انجام کارهای روزانه نیز میشود. افرادی که دچار درد شدید مفصل لگن هستند، حتی در راه رفتن و فعالیتهای ساده نیز دچار مشکل میشوند.
اگر برای مدت زمان طولانی از درد مفصل لگن رنج میبرید، میتوانید جراحی تعویض مفصل لگن را در نظر بگیرید. البته مانند درمان دیگر بیماریها، باید ابتدا روشهای درمانی غیرتهاجمی را امتحان کرد. داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن به کاهش درد مفصل لگن کمک میکند. عصا و واکر روشهای دیگری برای بهبود عملکرد حرکتی هستند که راه رفتن را ساده میکنند.
شکستگی هیپ و الزام جراحی لگن
منظور از شکستگی هیپ ، ترک و شکستگی در بالای استخوان ران (فمور) در نزدیکی مفصل هیپ است. چنین شکستگیهایی اغلب در اثر افتادن یا ضربه به هیپ ایجاد میشوند. بیماریهایی مانند سرطان و ضعف استخوان هیپ نیز میتواند سبب چنین حالتی شود. به محض تشخیص شکستگی هیپ در بیمار، سلامت کلی و شرایط پزشکی او ارزیابی میشوند.
سپس در اولین فرصت برای بیمار جراحی هیپ انجام میشود. اغلب جراحان معتقدند اگر جراحی به خوبی انجام شود، فرآیند بهبودی به سرعت طی میشود. پیش از انجام جراحی، ارزیابی سلامت پزشکی بیمار برای تضمین بیخطر بودن جراحی ضروری است. در موارد بسیار نادر ممکن است فرد آنقدر بیمار باشد که جراحی انجام نشود. ویدئو زیر را به منظور اطلاع از اینکه چرا شکستگی هیپ الزام جراحی دارد تماشا کنید:
منظور از تعویض مفصل لگن چیست؟
جراحی تعویض مفصل لگن شامل برداشتن بخش آسیب دیده مفصل لگن و قرار دادن یک پروتز به جای آن است. این پروتز میتواند فلزی، پلاستیکی یا سرامیکی باشد. معمولاً توپی یا سوکت مفصل لگن در این جراحی تعویض میشوند.
متداولترین علت تعویض مفصل لگن، استئوآرتریت است. روماتیسم، شکستگی مفصل لگن و دیسپلازی لگن که در آن مفصل لگن به درستی رشد نمیکند از دیگر دلایل تعویض مفصل لگن میباشد. در هر سال بیش از هزاران فرد جراحی تعویض مفصل لگن انجام میدهند. این جراحی برای کاهش درد، بهبود حرکت و بالا بردن کیفیت زندگی بسیار مفید است.
توجه داشته باشید که جراحی تعویض مفصل لگن نیز مانند دیگر جراحیها عوارضی دارد. پس باید پیش از جراحی به خطرات احتمالی آن فکر کرده و درباره آنها با پزشک مشورت کنید.
چرا باید جراحی تعویض مفصل لگن انجام داد؟
معمولاً برای کاهش درد مفصل لگن داروهای مسکن، قرصهای ضد التهاب، تمرینات ورزشی و عصا تجویز میشود. اگر هیچ یک از این روشها در کاهش درد بیمار موثر نبود، جراحی تعویض مفصل لگن بهترین روش درمانی است. اگر دچار آرتروز لگن هستید باید توجه داشته باشید که با گذشت زمان درد شما بیشتر میشود.
این امر میتواند استقلال شما در انجام کارهای روزانه مانند خرید، پیادهروی، بالا رفتن از پله و بلند شدن از روی صندلی را به مخاطره بیندازد. البته در برخی موارد نیز علائم آرتروز با گذشت زمان تشدید نمیشود. بنابراین اگر انجام جراحی تصمیم امروز شما نیست، هرگاه احساس کردید از لحاظ روحی و جسمی آمادگی آن را دارید میتوانید با پزشک مشورت کنید.
اگر علائم زیر را تجربه میکنید، احتمالاً به جراحی تعویض مفصل لگن نیاز دارید:
درد
درد در هنگام ورزش و بعد از آن یا دردی که انجام فعالیتهای روزانه شما را مختل کند یکی از علائم آرتروز لگن است.
سفتی
اگر پوشیدن کفش و جوراب برای شما دشوار شده است، یکی از علائم متداول سفتی مفصل لگن را دارید.
آزمایش یک پا
اگر حتی به کمک میز یا چارچوب در نتوانید بیش از یک دقیقه روی پایی که درد میکند بایستید، احتمالا مشکل مفصل لگن شما جدی است.
درد لگن هنگام راه رفتن
اگر درد در ناحیه لگن یا باسن مانع راه رفتن در مسافتهای معمول میشود، باید به پزشک مراجعه کنید.
تعویض مفصل لگن، چه زمانی ضرورت دارد؟
اگر درد مفصل لگن به شدت کیفیت زندگی شما را کاهش داده و توانایی انجام وظایف روزانهتان را محدود کرده است، تعویض مفصل لگن ضرورت دارد. به عبارت دیگر، اگر تمام شرایط زیر را با هم تجربه میکنید، باید تعویض مفصل لگن انجام دهید:
- درد مفصل لگن، مانع خوابیدن شما میشود یا شبها شما را از خواب بیدار میکند.
- در اثر درد شدید، قدرت بلند شدن از روی صندلی، بالا رفتن از پله و نشستن در ماشین را ندارید.
- در اثر درد شدید امکان لذت بردن از فعالیتهای ساده مانند پیادهروی، خرید و شنا را ندارید.
- درمانهای دیگر را به مدت طولانی امتحان کردهاید ولی همچنان با درد شدید دست و پنجه نرم میکنید.
البته با وجود اهمیت فراوان نشانههایی که در بالا ذکر شد، برای تصمیم نهایی باید با پزشک مشورت کرد. در جلسه مشاوره با پزشک، سلامتی شما برای انجام جراحی تعویض مفصل لگن ارزیابی میشود. در این جلسه عواملی مانند سن، چگالی استخوان، سلامت کلی و تمامی شرایطی که روی نتیجه جراحی تعویض مفصل لگن اثر میگذارد، بررسی میشوند.