تمام انواع جراحیها حتی جراحی آب مروارید یا لیزیک هم به اندازه خود باعث استرس میشود. افراد در شرف جراحی ممکن است دچار استرسهای عاطفی نسبت به وضعیت سلامت خود و حتی نسبت به نتیجه جراحی شوند. بسیاری از جراحیها عمدتا در افراد مسن انجام میشود که این میتواند استرس فیزیکی بر قلب آنها وارد کند.
بیهوشی و خود جراحی میتوانند بر ضربان قلب و فشار خون اثر بگذارند. در آمریکا از هر 280000 نفر سالیانه یک نفر دچار شکستگی مفصل هیپ یا ران میشوند. که 90% افرادی که دچار شکستگی مفصل هیپ شدهاند را افراد بالای 65 سال تشکیل میدهند. در آمریکا شکستگی مفصل هیپ دومین علت رایج مراجعه به بیمارستان در افراد بالای 65 سال در محسوب میشود. و پیشبینی میشود تا سال 2040 همزمان با افزایش جمعیت افراد سالمند نرخ ابتلا به شکستگی مفصل هیپ در آمریکا حدود 500% افزایش پیدا کند.
در این ویدئو ارتباط بین مشکلات قلبی و تعویض مفصل از زبان دکتر افشین طاهری اعظم را میبینیم:
عمل تعویض مفصل هیپ جراحی است که میتواند توانایی فعالیت مجدد را به افراد مبتلا به آرتروز مفصل لگن داده و کیفیت زندگی آنها را ارتقاء بخشد. علیرغم کمخطری و تمام فوائد خوب، عمل تعویض مفصل هیپ ممکن است همراه با عوارض جانبی باشد. اثرات ناخوشایند قلبی-عروقی در حین جراحی، از جمله مشکلاتی است که بعد از جراحی ممکن است گریبانگیر بیماران شود. البته در سالیان اخیر به لطف بهبود روش و امکانات جراحی و همچنین روشهای بیهوشی، بسیاری از متخصصان ریسک مشکلات قلبی-عروقی پس از جراحی را بسیار ناچیز دانسته و لذا در بازه کوتاهی بیمار را از بیماستان مرخص میکنند.
با اینحال از آنجایی که عمل تعویض مفصل هیپ عمدتا در افراد مسن انجام میشود، توصیه میشود مراقبت بعد از عمل با دقت بیشتری صورت گیرد. گزارش شده است که حداقل سه روز تاخیر در ترخیص از بیمارستان پس از جراحی، میتواند تا نرخ 83% به شناسایی ریسک حمله قلبی در این بیماران کمک کند.
مجوز برای جراحی
عمل تعویض مفصل هیپ یک جرای بزرگ محسوب میشود که ممکن است بیمار طی آن مقداری خون از دست دهد. همچنین حین جراحی ممکن است مقدار زیادی مایعات در ناحیه جراحی به داخل یا بیرون جابجا شوند. هر دو این پدیده میتواند بر سیستم قلبی-عروقی استرس وارد کند. لذا برای پرهیز از هر گونه مشکلی، جراح معمولا درخواست یک مشاوره یا اجازه جراحی از پزشک دیگری، معمولا متخصص قلب، میدهد.
این مجوز بیشتر نوعی ارزیابی ریسک محسوب میشود. و در صورت نیاز ممکن است آزمایش خاصی جهت مشخصتر شدن بهتر وضعیت بیمار توسط پزشک تجویز شود. البته در موارد اورژانس که لازم است جراحی در کمتر از 24 ساعت انجام شود، دیگر درخواستی برای مجوز یا مشاوره داده نمیشود.
چنین مشاورهایی معمولا در مواردی انجام میشود که اجباری برای انجام جراحی جود ندارد. جراحی تعویض مفصل هیپ یا زانو معمولا از این نوع اخیر است که بیشتر جنبه انتخابی دارد و معمولا جراحی آخرین درمان پیشنهادی است.
جراحی با ریسک زیاد یا کم
در طی درخواست مشاوره، پزشک به دنبال بررسی دو فاکتور اثرگذار بر جراحی است که عبارتند از: تعیین روش جراحی و سلامت عمومی بیمار. روشهای با ریسک کم شامل جراحیهای آب مروارید، جراحی زیبایی یا جراحی در قسمتهای دست و پا است.
و روشهای با ریسک بالا شامل جراحی باز در ناحیه جمجمه، قفسه سینه، ستون فقرات، شکم یا تعویض مفصلهای بزرگ مانند مفصل هیپ است. اگر بیمار سابقه هر گونه مشکل قلبی داشته باشد، متخصص قلب بهترین فرد جهت ارزیابی ریسک جراحی است.
در نهایت ارزیابی میزان ریسک و عواقب ناشی از جراحی و مقایسه آن با فواید جراحی امکان تصمیمگیری درست برای پزشک و بیمار جهت انجام یا عدم انجام جراحی را فراهم میکند.