زانو درد در بارداری یکی از تغییراتی است که ممکن است در این دوره برای شما رخ دهد. بسیاری از زنان به دلیل افزایش وزن، تغییر در نحوه راه رفتن و حتی تفاوت در نحوه نشستن یا استراحت دچار مشکلاتی در زانوی خود میشوند.
متأسفانه زانو درد در بارداری یکی از شایعترین مشکلات زنان است، اما میتوانید کارهایی را برای تسکین آن یا حداقل کاهش شدت آن انجام دهید. اگر نگران تأثیر بارداری بر زانوهای خود هستید، در این مقاله توصیه های بهترین فوق تخصص زانو را دنبال کنید و نکات آن را به خطار یسپارید.
درمان زانو درد در بارداری
گاهی اوقات رعایت نکات ساده اما مهم، نتیجه بسیار خوبی در کاهش شدت درد و علائم زانو درد دارد. در زیر نکاتی که میتوانید برای درمان زانو درد در دوران بارداری در خانه انجام دهید را برای شما لیست کرده ایم:
سعی کنید ورزش را در اولویت قرار دهید!
برخی از زنان در دوران بارداری کاهش فعالیت بدنی را تجربه میکنند. این بی میلی به تحرک بدنی در اشکال مختلفی ظاهر میشود مثلا: برخی ممکن است در سه ماهه اول احساس بیماری کنند که بر قدرت و تمایل آنها به ورزش تأثیر میگذارد. برخی دیگر ممکن است نگران باشند که ورزش بیش از حد ممکن است به نوزاد آسیب برساند. برخی دیگر حس درد و ناراحتی زیادی را برای ادامه برنامه ورزشی معمول خود تجربه میکنند.
با این حال، زندگی بیتحرک بر افزایش درد زانو در بارداری نقش دارد. وقتی مفصلی در حال استفاده نیست، مقداری از قدرت و پایداری خود را از دست میدهد. سپس وقتی نیاز به پیاده روی دارید، درد بیشتری را تجربه میکنید. کاهش فعالیت همچنین باعث افزایش وزن شما در این دوره میشود که فشار روی زانوها را در مدت زمان کوتاهی به شدت افزایش میدهد.
اگر نمیتوانید یک روتین ورزشی ساده داشته باشید حداقل هدف خود را پیاده روی در مسافت مشخصی و به صورت روزانه قرار دهید. تمرینات ایمن و کم فشار مانند شنا یا دوچرخه ثابت را امتحان کنید. شنا به ویژه برای درد زانو در دوران بارداری مفید است زیرا آب وزن را از روی مفاصل شما برمیدارد و به شما امکان میدهد بدون فشار آوردن به زانوهایتان ورزش کنید.
همچنین میتوانید تمرینات سبک و مناسب بارداری مانند یوگا را امتحان کنید. تمرینات سادهای مانند اسکات و لانژ نیز میتوانند زانوهای شما را تقویت کنند، البته تا زمانی که آنها را به طور مداوم انجام دهید. به یاد داشته باشید که با متخصص زنان و زایمان خود در مورد تمریناتی که برای سلامتی فعلی شما بیخطر هستند صحبت کنید.
کفش خوب بپوشید!
در دوران بارداری، بدن شما هورمونی به نام ریلکسین تولید میکند که به نرم شدن رباطهای شما کمک میکند. این امر برای افزایش انعطاف پذیری مفاصل و استخوانهای شما در ناحیه لگن در هنگام زایمان مهم است، اما این هورمون بر تمام مفاصل بدن شما، از جمله زانوها، مچ پا و پاهای شما تأثیر میگذارد.
در نتیجه، نباید دوران بارداری را با کفشهای تخت یا دمپایی لاانگشتی سپری کنید. همچنین، از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند که مرکز ثقل شما را تغییر میدهند و فشار زیادی به زانوها و مچ پا وارد میکنند، خودداری کنید. در عوض، کفشهای مناسب و استانداری بپوشید که به پاهای شما کمک میکنند تا به خوبی با زانوها و باسن شما همتراز شوند.
ممکن است در دوران بارداری نیاز به خرید کفش جدید داشته باشید زیرا ریلکسین باعث میشود استخوانهای پاهای شما پخش شوند و به دلیل شل شدن رباطها، پاها بلندتر شوند. خصوصا که ممکن است در این دوران شاهد تپل تر شدن پاهای خود باشید و کفش های قبلی برای شما آزار دهنده باشند.
استراحت کافی!
یکی از سادهترین راه ها برای کاهش زانو درد در بارداری استراحت کافی است! اگر به پهلو دراز کشیدهاید، با قرار دادن یک بالش بین پاهایتان، باعث ریبکس شدن زانوها شوید. همچنین اگر نشستهاید، سعی کنید پاهایتان را روی یک زیرپایی یا بالشت کوچک قرار دهید تا در حالت استراحت قرار گیرند. نشستن با زانوهای خمیده برای مدت طولانی میتواند باعث تحریک و محدود شدن جریان خون شود.
زانو درد و بارداری!
درد زانو یک شکایت رایج در دوران بارداری است که به دلیل ترکیبی از عوامل از جمله افزایش وزن، تغییرات هورمونی و تغییرات وضعیتی ایجاد میشود. هورمون ریلکسین که رباطها را برای زایمان شل میکند، میتواند بر پایداری زانو نیز تأثیر بگذارد و خطر درد و آسیب را افزایش دهد.
از جمله علائم زانو درد در دوران حاملگی عبارتند از:
- درد در داخل و اطراف مفصل زانو.
- سفتی یا محدودیت دامنه حرکتی.
- تورم یا التهاب اطراف زانو.
- صدای تق تق یا ترکیدن در زانو.
- دردی که با فعالیت یا تحمل وزن بدتر میشود.
علل زانو درد در دوران بارداری
قطعا زانو درد در بارداری به دلیل خود بارداری نیست! تغییرات بدنی که در این دوره شاهد آن هستیم باعث میشود تا مفاصل حساس تر از قبل شوند و فشاری که تحمل میکنند نیز بیشتر شود.
- افزایش وزن:
وزن اضافه شده در دوران بارداری، فشار بیشتری را بر زانوها وارد میکند، به خصوص در حین فعالیتهایی مانند راه رفتن یا ایستادن. - تغییرات هورمونی:
ریلکسین، اگرچه برای زایمان ضروری است، اما میتواند رباطهای زانو را نیز مستعد کشیدگی و آسیب کند. - تغییرات وضعیتی:
با بزرگ شدن شکم، مرکز ثقل بدن تغییر میکند و منجر به تغییراتی در وضعیت بدن میشود که میتواند زانوها را تحت فشار قرار دهد. - شل شدن رباطها:
اثرات ریلکسین بر رباطها میتواند باعث شل شدن و کاهش حمایت آنها شود و خطر درد زانو را افزایش دهد. - عدم تعادل عضلات:
تغییر در وضعیت بدن و راه رفتن میتواند منجر به عدم تعادل عضلات شود و در درد زانو نقش داشته باشد.
کلام پایانی
درد زانو در دوران بارداری یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از زنان تجربه میکنند و اغلب به دلیل افزایش وزن، تغییرات هورمونی و فشار بیشتر بر مفاصل زانو رخ میدهد. در این دوران، بدن برای حمایت از جنین دچار تغییرات ساختاری میشود که میتواند تعادل و نحوهی راهرفتن را تحت تأثیر قرار دهد و فشار مضاعفی بر زانوها وارد کند. اگرچه در بسیاری از موارد این درد موقتی و طبیعی است، اما نباید آن را نادیده گرفت، بهویژه اگر با تورم، درد شدید یا محدودیت حرکتی همراه باشد. توجه به وضعیت زانوها و انجام تمرینات کششی سبک، استفاده از کفش مناسب، استراحت کافی و در صورت نیاز مشورت با پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند از پیشرفت درد جلوگیری کرده و بارداری سالمتری را برای مادر رقم بزند.