در تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی زانو، تنها سطح استخوانها تعویض میشود. تصمیمگیری برای تعویض مفصل زانو باید با مشورت شما، اعضای خانواده، پزشک خانوادگی و جراح ارتوپد صورت گیرد. پزشک برای انجام ارزیابیهای لازم، شما را به جراح ارتوپد ارجاع میدهد. زانو بزرگترین مفصل در بدن است. شما برای انجام بیشتر فعالیتهای روزانه، به زانویی سالم نیاز دارید. آرتروز، متداولترین علت درد و ناپایداری در زانو است. گرچه آرتروز انواع مختلفی دارد، اما تنها سه نوع از آن باعث زانو درد میشود. این سه نوع آرتروز عبارتند از استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی و آرتروز ناشی از حادثه.
اگر زانو به شدت آسیب دیده و دردناک باشد، جراحی تعویض مفصل زانو به بازیابی عملکرد آن کمک میکند. در این جراحی، استخوان و غضروف آسیب دیده از استخوان لگن، ساق و کشکک زانو جدا میشود. سپس یک مفصل مصنوعی که از آلیاژ فلز، پلاستیک و پلیمر ساخته شده است، جایگزین آن میگردد. برای تشخیص اینکه آیا تعویض مفصل زانو برای شما مناسب است یا خیر، جراح محدوده حرکتی، ثبات و قدرت زانو را اندازهگیری میکند. همچنین به کمک تصویربرداری با اشعه ایکس، شدت آسیب را اندازهگیری میکند.
ویدئوی زیر مربوط به تعویض دوطرفه همزمان مفصل زانو در یک جلسه توسط دکتر افشین طاهری اعظم میباشد:
جراحی زانو یا آرتروپلاستی چیست؟
آرتروپلاستی یا جراحی زانو یک نوع عمل جراحی است و زمانی که مفصل زانو دچار مشکلاتی مانند آسیب دیدگی، فرسودگی یا آرتروز میشود، توسط جراح ارتوپد انجام میشود. در این جراحی مفصل زانو با پروتز جایگزین میشود، پس اگر به جای جراحی زانو با اسم پروتز زانو برخورد کردید، بدانید که منظور این دو یک نوع عمل است.
هدف از آرتروپلاستی زانو بهبود در روند زندگی بیمار، کاهش دردهای مربوطه و افزایش کارآیی زانو است، معمولا در این جراحی قسمتهای آسیب دیدهای مانند کشکک زانو یا استخوان ران برداشته میشوند و به جای آنها پروتز زانو گذاشته میشود. در این بخش با پروتز زانو، دلایل انجام این جراحی، عوارض آن و ... بیشتر آشنا خواهیم شد.
پروتز زانو چیست؟
پروتز زانو برای جایگزینی لغزش طبیعی و نواحی سطحی مفصل زانو در زمانی که ساییده شدهاند استفاده میشود. اجزای کلاهک فمورال و صفحه تیبیا در این پروتز از فلز بسیار صیقلی (آلیاژ کبالت-کروم) ساخته شدهاند. بین سطوح فلزی یک جایگزین غضروف ساخته شده از پلی اتیلن (یک پلاستیک بسیار پیشرفته) نیز وجود دارد. هنگامی که اجزای مفصل زانو مصنوعی در بدن کاشته شدند، در یک موقعیت ثابت کنار هم قرار میگیرند و در حین حرکت توسط رباطهای خود زانو، کپسول مفصلی و قدرت عضلات هدایت میشوند.
معمولا از سیمان استخوانی برای چسباندن سطوح فلزی به استخوان استفاده میشود. اگر استخوان از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد، میتوان پروتز زانو را نیز بدون استفاده از سیمان کاشت. هنگام اتصال فلز به استخوان بدون استفاده از سیمان، پشت اجزای فلزی با سطح خاصی پوشانده میشود که امکان رشد درونی سلولهای استخوانی را فراهم میکند.
چرا باید جراحی تعویض مفصل زانو را انجام دهید؟
علت اصلی برای انجام جراحی تعویض مفصل زانو، رهایی از درد ناشی از استئوآرتریت است. جراحی تعویض مفصل زانو به افرادی که در راه رفتن، بالا رفتن از پله، نشستن و بلند شدن از روی صندلی دچار مشکل هستند کمک میکند. برخی از افراد حتی در هنگام استراحت نیز زانو درد دارند. اگر به کمک دیگر روشهای درمانی به نتیجه دلخواه نرسید، تعویض مفصل زانو یک درمان موثر و مفید برای شماست. برخی از روشهای درمانی برای بیماریهای فرسایشی مفصل عبارتند از:
- داروهای ضد التهاب
- گلوکزامین و سولفات کندرویتین
- داروهای مسکن
- محدود کردن فعالیتهای دردناک
- لوازم کمکی برای راه رفتن مانند عصا
- فیزیوتراپی
- تزریق کورتیزون در مفصل زانو
- تزریق ویسکو ساپلامنت به منظور روان کردن مفصل و کاهش درد هنگام حرکت
- کاهش وزن در افراد چاق
اگر هیچ یک از روشهای درمانی برای از بین بردن زانو درد موثر واقع نشود، تعویض مفصل زانو پیشنهاد میشود. در تعویض کامل مفصل زانو، جراح غضروف و استخوان آسیب دیده را از مفصل زانو جدا کرده و با یک مفصل مصنوعی جایگزین میکند. در حالی که در تعویض جزئی مفصل زانو، جراح تنها بخشی از مفصل زانو را تعویض میکند. جراحی ممکن است سبب اسکار، لخته شدن خون و در موارد نادر عفونت شود. پس از تعویض مفصل زانو قادر به انجام برخی فعالیتها مانند دویدن و ورزشهای سنگین نخواهید بود.
تعویض مفصل زانو برای آرتروز بسیار شدید بیمار عزیز 82 ساله توسط دکتر طاهری اعظم:
نحوه انجام جراحی زانو
همانطور که اشاره کردیم جراحی آرتروپلاستی یا تعویض مفصل زانو روشی برای جایگزینی مفصل زانو با پروتز برای کاهش دردهای این قسمت و بهبود حرکت و عملکرد زانو است. برای انجام عمل آترورپلاستی مراحل زیر طی میشود:
در ابتدای کار، پزشک می تواند برای انجام این عمل جراحی از دو نوع بیهوشی استفاده کند. بیهوشی عمومی و بیهوشی موضعی دو روش بیهوشی برای این عمل جراحی می باشد که باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده شده و اجرا شود.
بعد از انتخاب نوع بیهوشی، پزشک در شروع عمل، شکافی را روی جلو زانو انجام میدهد تا بتواند پوست، بافتهای زیر پوستی و استخوان کشکک را کنار بزند و به درشت نی و استخوان ران دسترسی پیدا کند.
بعد از این مرحله پزشک باید غضروفهای مفصلی پایین استخوان ران را با استفاده از اره برقی برش بزند. با این کار می توان مفصل مصنوعی را به استخوان ران چسباند.
پزشک برای چسباندن مفصل مصنوعی زانو، باید از یک قطعه فلز یا ... استفاده کند و آن را به قسمت پایین استخوان ران بچسباند. همین روش باید برای قسمت های درشت نی نیز انجام شود. توجه داشته باشید که این کار باید با دقت و مهارت زیادی انجام شود تا بهترین نتیجه را به همراه داشته باشد.
در زمان جایگذاری مفصل مصنوعی، پزشک باید به تمام رباطها و عضلههای پا و زانو دقت داشته باشد تا آن ها بتوانند به بهترین شکل کار کنند. پزشک بعد از اطمینان در مورد جایگذاری دقیق مفصل مصنوعی زانو، باید قسمت های برش خورده را بخیه بزند. بعد از زدن بخیه، عمل جراحی تعویض مفصل زانو به اتمام می رسد.
ماندگاری و دوام این مفصل ها به مهارت و تخصص پزشک، کیفیت مواد مورد استفاده و .... وابسته می باشد. اگر پزشک دارای مهارت کافی نباشد، ممکن است لازم باشد که شما این عمل را دوباره انجام دهید. به همین سبب باید در انتخاب پزشک معالج دقت زیادی داشته باشید و با اطلاعات کافی ایشان را انتخاب کنید.
در مورد آلرژیهای شناخته شده و شدید به نیکل یا فلز، توصیه به تست آلرژی برای حساسیت به فلز مورد استفاده بحث خواهد شد. برای آلرژیهای فلزی، گزینه استفاده از پروتز ضد حساسیت زانو وجود دارد، اگرچه به ندرت این مورد نیاز است.
ضرورت اطلاعرسانی به پزشک در مورد آلرژیهای دارویی
بیمار میتواند تا ۲ ساعت پیش از عمل مایعات بنوشد. اگر پزشک توصیهای داشت باید حتما به آن عمل کنید. بهتر است قبل از عمل در مورد تمام داروهای شیمیایی و گیاهی که مصرف کردهاید، با پزشک مربوطه صحبت کنید و او را از همه آلرژیهای دارویی خود و هر نوع مشکل سلامتی که ممکن است داشته باشید، مطلع کنید.
برای راحتی در خانه بعد از مرخص شدن از بیمارستان، پیشنهاد میکنیم بعضی از موارد را در منزل قبل از جراحی تغییر دهید. به عنوان مثال اگر در خانه شما پله وجود دارد، مطمئن شوید که مجبور نیستید برای دسترسی به چیزهایی که نیاز دارید از پلهها به طور مرتب بالا و پایین بروید.
ارزیابیهای ارتوپدی پیش از جراحی تعویض مفصل زانو
ارزیابی بیمار توسط جراح ارتوپد شامل مراحل زیر است:
- سابقه پزشکی؛ جراح در این مرحله، اطلاعاتی درباره سلامت کلی بیمار جمع آوری میکند. همچنین درباره شدت زانو درد و توانایی بیمار در انجام فعالیتها سوالاتی میپرسد.
- آزمایشات فیزیکی؛ در این مرحله، حرکت، ثبات و قدرت زانو و هماهنگی کلی پا مورد ارزیابی قرار میگیرد.
- تصویربرداری با اشعه ایکس؛ جراح با مشاهده این تصویر میتواند شدت آسیب و چگونگی تغییر شکل زانو را تعیین کند.
- دیگر آزمایشات؛ ممکن است آزمایش خون و تصویربرداری پیشرفته مانند MRI نیز انجام شود. این کار برای تعیین شدت بیماری در استخوان و بافتهای نرم زانو است.
سپس جراح ارتوپد نتایج ارزیابی را با شما در میان گذاشته و بهترین راههای درمانی برای رفع مشکل زانو را بررسی میکند. دیگر گزینههای درمانی میتواند شامل درمان دارویی، تزریق، فیزیوتراپی یا دیگر جراحیها باشد. علاوه بر این، جراح ارتوپد عوارض و مشکلات احتمالی ناشی از جراحی تعویض مفصل زانو را با شما مطرح میکند.
اقدامات و مراقبت های بعد از انجام تعویض مفصل زانو
عمل جراحی تعویض مفصل زانو یکی از پیچیده ترین و حساس ترین جراحی ها میباشد به همین سبب برای گرفتن نتیجهی مناسب از آن باید اقدامات و مراقبتهای مختلفی را بعد از انجام آن به اجرا درآورد. از مهمترین این اقدامات می توان به موارد زیر اشاره کرد.
بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو شما باید حدودا یک الی دو روز در بیمارستان بستری باشید و در طی این چند روز باید مچ پا و کل پا را حرکت دهید تا خون در پا گردش داشته باشد و لخته نشود. البته احتمال دارد به شما داروی رقیق کننده خون نیز بدهند تا خون در بدن شما لخته نشود.
زمانی که در بیمارستان هستید باید تمرینات تنفسی انجام دهید و سعی کنید فعالیت بدنی خود را به مرور زمان زیاد کنید. برای فعالیت بدنی و حرکت دادن پا، فیزیوتراپیست به شما تمرین های لازم را آموزش میدهد.
یکی از اصلیترین مراقبتها، بعد از انجام جراحی تعویض مفصل زانو، عوض کردن پانسمان پا و زانو هر چند روز یک مرتبه میباشد. این کار باعث می شود که زانوی شما دچار عفونت نشود.
در صورت اجازهی پزشک، میتوانید به حمام بروید. اما دقت داشته باشید که در حمام باید عمل شست و شو را به آرامی انجام دهید و به آرامی آن را خشک کنید. بعد از حمام حتما زانوی خود را پانسمان کنید.
از دیگر مراقبتهای بعد از عمل آرتروپلاستی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- استفاده از داروهای مکمل مانند ویتامینها و قرص آهن
- ممانعت از رسیدن آب و رطوبت به موضع زخم در زمان استحمام
- استفاده نکردن از پله برای چند روز نخست پس از تعویض مفصل زانو
- انجام به موقع و صحیح حرکات ورزشی در منزل
- حضور مستمر در جلسات فیزیوتراپی
- بازگشت به محل کار بعد از مشورت با پزشک که معمولا باید تا یک ماه بعد از عمل انجام شود
- پیادهروی به شکل روزانه در منزل
- دقت به چگونگی نشستن، خوابیدن و راه رفتن
- تعویض به موقع بانداژها
هشدار: هر گونه کار دندانپزشکی قابل پیشبینی باید قبل از عمل زانو انجام شود. بهداشت خوب و منظم دندان مهم است. در سه ماه اول بعد از عمل زانو نباید کارهای دندانپزشکی انجام شود مگر اینکه به دلیل عفونت باشد. پیشگیری با آنتی بیوتیک قبل از مراجعه به دندانپزشک فقط در موارد نادر در بیماران مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی در نظر گرفته میشود.
انواع جراحی تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو در همه ی بیماران یکسان نیست و با توجه به تشخیص پزشک باید یکی از انواع جراحی را استفاده کرد. تعویض مفصل زانو به روش های زیر انجام میشود.
- تعویض کلی مفصل زانو: در این نوع جراحی با توجه به پیشرفت بیماری پزشک باید کل مفصل زانو را تعویض کند و به جای آن از مفصل مصنوعی استفاده کند.
- تعویض جزئی مفصل زانو: اگر مفصل زانو به طور کامل آسیب ندیده باشد، می توان تنها قسمتی از زانو را تعویض و یا ترمیم کرد. البته این نوع از تعویض کاربرد کمتری نسبت به مورد قبلی دارد.
- ترمیم غضروف: برخی از بیماران تنها از یک ناحیه دچار ساییدگی و آسیب میباشند. در این صورت پزشک میتواند از پیوند غضروف کمک بگیرد و درمان بیمار را انجام دهد.
- جراحی چند لیگامانی زانو: در برخی از موارد دیده میشود که التهاب مفصلی به شدت بالاست در این صورت باید پزشک از این روش جراحی استفاده کند.
دلیل پروتز زانو چیست؟
دلایل زیادی وجود دارند که باعث میشوند تا به پروتز زانو نیاز پیدا کنید:
- کهولت سن
- فشار بیش از حد روی زانو
- مشکلات استخوانبندی
- بیماریهای ژنتیکی
در سوئیس، سالانه حدود 16000 مفصل زانو مصنوعی کاشته میشود. در ایران نیز آمار و ارقام مشابهی وجود دارند. بنابراین کاشت پروتز زانو یک عمل روتین است و بسیار موفقیت آمیز میباشد. در نتیجه، برای انجام عمل پروتز زانو جای نگرانی وجود نخواهد داشت.
در کل ممکن است پزشک به دلایل مختلفی به شما پیشنهاد انجام آرتروپلاستی زانو را میدهد. اغلب افرادی که این جراحی برای آنها سودمند است در حالتهای زیر قرار دارند:
- سفتی و درد شدید در زانو که فعالیتهای روزانه فرد شامل راه رفتن، بالا رفتن از پله، نشستن و بلند شدن از روی صندلی را با محدودیت مواجه کند. در این حالت، بیمار میتواند تنها مسافت بسیار کوتاهی را طی کند. در مسیرهای طولانیتر دچار درد شدید شده و به عصا یا واکر برای راه رفتن نیاز دارد.
- درد متوسط یا شدید در زانو هنگام استراحت که میتواند در روز یا حتی شب بیمار را آزار دهد.
- التهاب و تورم مزمن زانو که با استراحت و درمان دارویی برطرف نشود.
- تغییر شکل زانو به صورت تو رفتگی یا برآمدگی روی زانو.
- عدم بهبود قابل ملاحظه بعد از درمانهای مختلفی مانند مصرف داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیزون، تزریق روان کننده، فیزیوتراپی یا جراحیهای دیگر.
چه کسانی گزینه مناسبی برای جراحی تعویض مفصل زانو هستند؟
هیچ محدودیت سنی یا وزنی برای انجام این جراحی وجود ندارد. انجام این جراحی به میزان درد و ناپایداری در زانو بستگی دارد. معمولا بیمارانی که جراحی تعویض مفصل زانو برای آنها انجام میشود، در سنین 50 تا 80 سالگی هستند. ولی جراح ارتوپد ارزیابیهای لازم برای هر بیمار را به صورت جداگانه انجام میدهد.
جراحی تعویض مفصل زانو در تمامی سنین به صورت موفق قابل انجام است. این جراحی برای نوجوانانی که دچار آرتروز نوجوانی هستند، تا سالمندانی که در اثر افزایش سن دچار آرتروز شدهاند، انجام میشود.
دلایلی ساییدگی استخوان
بروز مشکل در غضروف، ساییدگی مفاصل و التهاب آن در کنار موثر نبودن درمانهای غیرجراحی مثل فیزیوتراپی، داروهای خوراکی و ورزشهای مخصوص از دلایل اصلی تعویض مفصل زانو هستند. طی این مرحله پزشک متخصص ارتوپد با انجام این عمل و بهکارگیری پروتزهای مصنوعی به خصوصی، به بهود وضعیت بیماران کمک کرده و به این ترتیب بعد از سپری شدن دوره نقاها، دردهای زانو به طور کامل از بین میروند.
دلایلی که باعث وارد آمدن آسیب به غضروف و استخوانهای زانو میشوند، به شرح زیر هستند:
- روماتیسم مفصلی: یا همان آرتریت روماتوئید نوعی بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی شخص به بافت پوششی مفاصل حمله کرده و باعث بروز التهاب در آن میشود.
- وارد آمدن ضربه به زانو: مفصل زانو در بیشتر موارد به دلیل حوادث غیرمترقبهای مانند تصادفات رانندگی دچار آسیب میشود.
- پوکی استخوان: همراه با بالاتر رفتن سن، احتمال شکستگی و التهاب استخوانها افزایش پیدا کرده و در بعضی از موارد منجر به از بین رفتن مفصل زانو میشود.
- آرتروز: بیماری آرتروز باعث تحلیل رفتن و ساییدگی استخوانها شده که همین موضوع میتواند التهاب شدیدی را برای بیماران به همراه داشته باشد.
نکاتی که باید درباره آرتروز زانو بدانید
استئوآرتریت، یک ساییدگی دژنراتیو و عمدتا مرتبط با افزایش سن در سطوح غضروف، باعث التهاب و در نتیجه درد در زانو میشود. در این بیماری، به تدریج، ساختار استخوان بیشتر آسیب میبیند و تحرک به طور قابل توجهی محدود میشود. استئوآرتریت قابل درمان نیست و معمولا تا زمانی که مفصل زانو به طور کامل از بین برود پیشرفت میکند. ساییدگی مفصل زانو شایع ترین دلیل تعویض مفصل زانو است.
استئوآرتریت میتواند در نتیجه روماتیسم التهابی یا سالها پس از آسیب زانو یا پس از جراحی مینیسک زانو ایجاد شود. میزان درد زانو، لنگیدن و ناتوانی مرتبط از عوامل کلیدی در تصمیم بیمار برای مشورت با پزشک است. این رنج، بیشتر از سن، در تصمیم گیری برای کاشت مفصل زانو مصنوعی بسیار مهم است. در واقع، این یک پیش نیاز مهم این است که تمام اقدامات محافظه کارانه و درمانی (غیر جراحی) موجود در حال حاضر تمام شده باشد یا دیگر هیچ اثری نداشته باشد.
پیگیری درمان و توانبخشی پس از انجام پروتز زانو
در دوره پس از عمل پروتز زانو، مدیریت درد و فیزیوتراپی در اولویت قرار دارند. مدیریت موفق درد بسیار مهم است. درمان پس از عمل با همکاری متخصصان بیهوشی، فیزیوتراپیستها، پرستاران و پزشک معالج انجام میشود. در پایان عمل، یک بیحس کننده موضعی تزریق میشود تا درد پس از "بیدار شدن" مفصل از قبل کاهش یابد. درد مستقیما بعد از عمل با یک برنامه سختگیرانه از داروهای مسکن کنترل و مدیریت خواهد شد.
بیمار معمولا یک تا دو روز پس از عمل از بیمارستان مرخص میشود. اگر بیمار پس از ترخیص تنها در خانه است، یا اگر مجبور است از پلههای زیادی بالا برود، توصیه میکنیم از خدمات پرستارهای شخصی استفاده کنند. تحت هیچ شرایطی نباید از ادامه فیزیوتراپی به صورت سرپایی غافل شد.
فیزیوتراپی و حرکت پس از عمل پروتز زانو چگونه است؟
اگر به طور متناوب پس از عمل زانو از جلسات فیزیوتراپی استفاده کنید، میتوانید به سادگی راه رفتن خود را شروع کنید.
به لطف مدیریت درد توسط فیزیوتراپیست، شما در همان روز عمل نیز میتوانید حرکت کنید. با فیزیوتراپی فعال و غیرفعال از چسبندگی سطوح لغزنده در مفصل زانو با محدودیت حرکتی بالقوه جلوگیری میشود و از آنجایی بیماران در طول اقامت خود روزانه توسط فیزیوتراپیست معاینه میشوند، میتوانند خیلی زود به سادگی راه بروند. البته توصیه ما این است که از عصا به مدت چهار تا شش هفته استفاده کنید، اما به طور کلی تحمل وزن روی زانوی آسیب دیده تا آستانه درد امکانپذیر است. پس از ترخیص از بیمارستان، فیزیوتراپی معمولا دو بار در هفته در یک دوره سه تا چهار ماهه انجام میشود.
شانس موفقیت عمل پروتز زانو چقدر است؟
آمار تایید میکند که در بیش از 94 درصد موارد، بیماران از مفصل زانوی مصنوعی خود بسیار راضی هستند و میتوانند یک زندگی عادی و بیدغدغه داشته باشند. همچنین نتایج بلندمدت نشان میدهد که پروتز زانویی که به درستی انجام شده و به خوبی بهبود یافته است میتواند بدون مشکل برای بیش از 15 تا 25 سال ماندگاری داشته باشد. پس از این مدت، عمدتا ساییدگی و پارگی هستند که منجر به نیاز به تعویض اجزای جداگانه یا کل مفصل مصنوعی زانو میشوند.
در این ویدئو در خصوص عمل پروتز زانو یا تعویض مفصل زانو از زبان دکتر طاهری میشنوید:
همانطور که در ویدئو نیز اشاره شد مهم است که بتوان دامنه حرکتی را پس از عمل دوباره به دست آورد. هدف ما خم شدن بیش از 110 درجه است، اما خم شدن بین 110 تا 130 درجه در اکثر موارد بدون هیچ مشکلی امکانپذیر خواهد بود.
بعد از پروتز زانو، پوست جلوی زانو اغلب برای مدت کمی بیحس میماند زیرا اعصاب پوست باید در طول عمل جراحی بریده شوند. البته شما میتوانید تا حد زیادی با یک مفصل زانو مصنوعی یک زندگی عادی داشته باشید. از ورزشهای پرخطر و ورزشهای تماسی مانند فوتبال و فعالیتهایی که شامل فشار بیش از حد بر روی مفصل زانو هستند، از جمله دویدن و ورزشهایی مانند تنیس باید اجتناب شود، در حالی که میتوان از ورزشهای کمتاثیر مانند دوچرخهسواری، گلف، پیادهروی و اسکی لذت برد.
سوالات متداول
- آیا عمل پروتز زانو در تمام سنین انجام میشود؟
بله. این عمل تحت نظر جراح ارتوپد برای تمامی سنین با استفاده از روش مناسب انجام میشود.
- آیا میتوان بعد از عمل پروتز زانو راه رفت؟
بله، یکی از دلایل عمل پروتز زانو، بهبود زندگی عادی فرد و راه رفتن او میباشد.
- آیا امکان انجام دندانپزشکی بعد از پروتز زانو وجود دارد؟
بهتر است که این کار را چند ماه بعد از عمل پروتز یا چند ماه قبل از عمل انجام دهید.
کلام آخر
آمارها نشان میدهند که نزدیک به 98 درصد از بیماران پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از جراحی تعویض مفصل زانو توانستهاند پس از یک ماه به زندگی عادی و فعالیت حرفهای بازگردند. تعویض مفصل زانو باید توسط پزشک جراح ارتوپد ماهر انجام شود. از طرفی، تیم پزشکی جراحی نیز نکات مهمی در مورد مراحل بعد از عمل ارائه میدهند که شامل مراقبت از زخم جراحی، تغذیه اصولی و تمرینات توانبخشی هدایت شده توسط یک فیزیوتراپیست هستند.
دکتر افشین طاهری اعظم یکی از مجربترین جراحان ارتوپد، لگن، مفصل ران و زانو در کشور است. دکتر طاهری اعظم با بیش از 17 سال سابقه فعالیت و ثبت 13.800 جراحی موفق در زمینه ارتوپد، از پیشرفتهترین تکنولوژیهای روز دنیا در زمینه ارتوپدی در پروسه درمان استفاده میکند. برای دریافت این خدمات میتوانید همین الان به طور آنلاین برای دریافت نوبت از طریق سایت ما اقدام کنید.