بیماریهای مفصل ران معمولا در اثر مشکلات رشدی، جراحات، بیماریهای مزمن و عفونتها ایجاد میشوند. در این مطلب به برخی از بیماریهای متداول مفصل ران و آسیبهای ناشی از آنها اشاره میکنیم.
معرفی انواع بیماری های مفصل هیپ
بیماریهای مفصل هیپ باعث درد در داخل مفصل هیپ و کشاله ران میشود. بیماریهای مربوط به عضله، لیگامنت، تاندون و بافتهای نرم اطراف مفصل هیپ باعث درد در بیرون مفصل هیپ ، بالای ران و درد باسن میشود. علاوه بر انواع مختلف آرتروز، بیماریهای بسیاری وجود دارد که روی مفصل، عضله و استخوانها تاثیر میگذارند. چنین بیماریهایی میتوانند باعث بروز مشکلاتی مانند درد، سفتی یا تورم در مفصل هیپ شوند. در ادامه به برخی از بیماریهای مفصل هیپ اشاره میکنیم.
استئوآرتریت
استئوآرتریت یا آرتروز فرسایشی، متداولترین نوع آرتروز در مفصل هیپ است. از علائم اصلی آرتروز مفصل لگن میتوان به احساس درد در مفصل و سفتی آن اشاره کرد. با پیشرفت آرتروز، تغییر شکل مفصل و ایجاد اختلاف در طول پاها نیز مشاهده میشود. معمولا این بیماری به صورت درد در کشاله ران و درد باسن دیده میشود. با انجام فعالیتهایی که به تحمل وزن بدن نیاز دارند مانند راه رفتن، ایستادن و چرخیدن، این درد به آرامی افزایش مییابد.
درد سیاتیک
به دردی که در طول عصب سیاتیک احساس شود، درد سیاتیک گفته میشود. عصب سیاتیک از پایین کمر به سمت مفصل ران، باسن و پایین پاها انشعاب پیدا میکند. معمولا درد سیاتیک تنها در یک طرف بدن احساس میشود. در اثر فتق دیسک، خارهای استخوانی در ستون فقرات یا تنگی کانال نخاعی، به بخشی از عصب سیاتیک فشار وارد شده و باعث ایجاد درد سیاتیک میشود. این بیماری با التهاب، درد و اغلب بیحسی در پاها همراه است. احساس درد از پایین کمر تا باسن و پاها از مشخصههای درد سیاتیک است.
التهاب مفصل ساکروایلیاک (ساکروایلئیت)
مفصل ساکروایلیاک در محل اتصال پایین ستون فقرات و لگن قرار دارد. التهاب این مفصل باعث درد باسن، کمر درد و کشیده شدن یک یا هر دو پا به سمت پایین میشود. در اثر بالا رفتن از پله و ایستادن طولانی مدت علائم این بیماری تشدید میشود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات)
این بیماری التهابی میتواند باعث جوش خوردن برخی از مهرهها در ستون فقرات شود. در اثر جوش خوردن مهرهها، از انعطاف پذیری ستون فقرات کاسته شده و ستون مهرهها دچار قوس به جلو میشود. اگر بیماری به دندهها نیز آسیب برساند، تنفس عمیق برای بیمار دشوار میشود. علائم اولیه بیماری به صورت درد باسن، کمر درد و درد در مفصل هیپ مشاهده میشود. اسپوندیلیت آنکیلوزان در برخی موارد به ارگانهای داخلی مانند قلب و ریهها نیز آسیب میرساند.
درد ارجاعی
درد در مفصل ران ممکن است در اثر جراحت یا نقص در بافتهای نرم خارج از هیپ باشد. این نوع درد، درد ارجاعی نامیده میشود.
لغزش سر استخوان ران
لغزش سر استخوان ران در اثر جدا شدن سر گرد مفصل ران از استخوان ران رخ میدهد. این بیماری تنها در کودکان در حال رشد مشاهده میشود و انجام جراحی برای ثابت کردن استخوان با استفاده از پین، درمانی کارآمد برای آن است.
روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید RA)
به التهاب مزمن مفاصل، روماتیسم مفصلی گفته میشود. در این بیماری سیستم ایمنی بدن که به طور طبیعی از ما در برابر عفونتها دفاع میکند، به طور اشتباه به سینوویوم حمله میکند. سینوویوم غشای نازکی است که مفصل را میپوشاند و وظیفه ترشح مایع مفصلی را بر عهده دارد. درد، قرمزی، تورم و احساس گرمی در مفصل ران از علائم روماتیسم مفصلی است. اگر به این التهاب رسیدگی نشود منجر به کاهش عملکرد هیپ یا ناتوانی آن میشود. معمولا روماتیسم مفصلی علاوه بر هیپ به زانو، دست، مچ دست، پاها، آرنج و مچ پا نیز آسیب میرساند.
شکستگی استخوان
افراد پیر بیشتر در معرض شکستگی مفصل ران قرار میگیرند، زیرا با افزایش سن تراکم استخوانها کاهش مییابد. در برخی موارد که شخص دچار پوکی استخوان است، استخوانها ترد و شکننده شده و احتمال شکستگی و تغییر شکل استخوانها افزایش مییابد. چون زنان بیشتر از مردان دچار پوکی استخوان میشوند، شکستگی استخوان نیز در زنان بیشتر رخ میدهد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing spondylitis) نوعی آرتریت پیشرونده است که ستون فقرات را تحت تاثیر قرار داده و موجب التهاب، احساس گرمی و درد مزمن در ستون فقرات میشود. در اغلب موارد علاوه بر ستون فقرات، مفاصل دیگر مخصوصا هیپ نیز درگیر میشوند.
دیسپلازی مفصل ران
دیسپلازی هیپ، در کودکانی که تازه متولد شدهاند رخ میدهد. در این بیماری به دلیل کم عمقی حفره استابولوم، مفصل ران در جای درست قرار نمیگیرد و ممکن است در جای خود بلغزد و به راحتی از جای خود خارج شود.
از دیگر بیماریهایی که میتوانند باعث آسیب به مفصل لگن شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرتروز
- آرتریت روماتوئید جوانان
- استئوآرتریت (این بیماری باعث شکستن مفاصل میشود)
- آرتریت پسوریاتیک
- روماتیسم مفصلی
- آرتریت عفونی
- جراحت
- بورسیت (التهاب کیسه مفصلی)
- در رفتگی
- شکستگی مفصل هیپ
- پارگی لابروم در مفصل هیپ
- فتق اینگوینال
- پیچ خوردگی و کشیدگی عضلات و مفاصل
- تاندونیت (التهاب تاندون همراه با پارگی میکروسکوپی)
- بیماری عصب تحت فشار
- مرالژی پارستتیکا
- التهاب مفصل ساکروایلیاک
- سیاتیک
- سرطان
- سرطان پیشرفته و متاستاز آن به استخوان
- سرطان استخوان
- لوسمی (سرطان خون)
- سایر بیماریها
- آواسکولار نکروز (از بین رفتن بافتهای استخوانی در اثر کمبود خون)
- بیماری لگ کالو پرتس در کودکان
- استئومیلیت (عفونت استخوانی)
- پوکی استخوان
- سینوویت
کلام آخر
دکتر طاهری اعظم متخصص و جراح ارتوپد، یکی از بهترین متخصصان تهران هستند که میتونید برای درمان دردها مفصلی خود خصوصا مفصل هیپ به ایشان مراجعه کنید. برای رزرو نوبت یا دریافت مشاوره با شمارههای درج شده در وبسایت تماس بگیرید.