تق تق کردن مفصل هیپ که به آن سندرم هیپ صدادار نیز میگویند، معمولا بیانگر بیماری جدی و خطرناکی نیست. ولی میتواند سبب اذیت و ناراحتی شود. تق تق کردن مفصل هیپ معمولا در اثر برخورد ماهیچه یا تاندون با استخوان ایجاد میشود. اگر دردی احساس نمیکنید، احتمالا نیازی به درمان ندارید. ولی اگر درد و ناراحتی داشتید میتوانید به کمک پزشک روش درمانی مناسب را انتخاب کنید. تق تق کردن مفصل هیپ بیشتر در خانمها دیده میشود. این بیماری سه نوع اصلی دارد:
- داخلی؛ در جلوی مفصل هیپ، تاندون روی استخوان سر میخورد.
- خارجی؛ تاندون و ماهیچه در بالای استخوان ران روی استخوان سر میخورند.
- اینترا آرتیکولار؛ در اثر ضربه یا مشکل جدی در مفصل هیپ ایجاد میشود. یعنی برخلاف دو مورد قبلی، علت آن تاندون و ماهیچه نیست.
علائم سندرم هیپ صدادار
همانطور که از نام این بیماری برمیآید، با تکانهای صدادار و تق تق همراه است. معمولا تق تق کردن مفصل هیپ دردی به همراه ندارد. ولی ممکن است هنگام کشش مفصل هیپ، صدای آن را احساس کنید. برخی از علائم این بیماری عبارتند از:
- درد
- التهاب
- ضعت عضلات پا هنگام بالا بردن آن
- تورم
- مشکل در فعالیتهای فیزیکی مانند راه رفتن یا بلند شدن از روی صندلی
- احساس اینکه مفصل هیپ دارد از جای خود خارج میشود
آیا تق تق کردن مفصل هیپ با درد همراه است؟
تق تق کردن مفصل هیپ یا سندرم هیپ صدادار، با ایجاد صدا در مفصل هیپ یا پریدن ناگهانی آن همراه است. به طوری که میتوان صدای تق تق کردن مفصل هیپ را شنید یا پریدن آن را دید. این مشکل معمولاً بدون درد است. ولی افرادی که در اثر تق تق کردن مفصل هیپ دچار درد شوند میتوانند به کمک روشهای درمانی مختلف و بدون نیاز به جراحی، درد را کنترل کنند. در صورتی که این درمانها مؤثر واقع نشوند میتوان از روشهای جراحی مختلف نیز بهره برد.
چگونه تق تق کردن مفصل هیپ درمان میشود؟
معمولا سندرم مفصل هیپ صدادار بدون درد بوده و نیاز به درمان ندارد. اگر این مشکل با درد مختصری همراه باشد، قرصهای مسکن و کیسه آب سرد یک روش درمانی مناسب برای آن است. همچنین ممکن است برای بهبود ماهیچه و تاندون، لازم باشد برخی از فعالیتهای خود را محدود کنید. در موارد جدیتر ممکن است برای افزایش محدوده حرکتی خود به فیزیوتراپی یا تزریق استروئید نیاز داشته باشید. همچنین تمریناتی وجود دارد که میتوانید برای افزایش مقاومت و کشش ماهیچههای اطراف لگن و کاهش علائم بیماری انجام دهید.
درمان تق تق کردن مفصل هیپ به کمک جراحی
برای انتخاب عمل جراحی مناسب، علت تق تق کردن مفصل هیپ در نظر گرفته میشود. جراحیهای مرسوم برای درمان این مشکل عبارتند از:
- آزادسازی ایلیوتیبیال باند: در این روش برای کاهش کشش و جلوگیری از تق تق کردن مفصل هیپ، طول ایلیوتیبیال باند افزایش مییابد. این روش برای افرادی که از سندرم هیپ صدادار خارجی رنج میبرند، مناسب است.
- آزادسازی تاندون ایلیوپسواس: این روش به افرادی که از سندرم هیپ صدادار داخلی رنج میبرند، پیشنهاد میشود. این جراحی با افزایش طول تاندون ایلیوپسواس، تق تق کردن مفصل هیپ را درمان میکند.
- دبریدمان مفصل هیپ به کمک آرتروسکوپی: در این روش، پزشک با ایجاد یک برش در حفره مفصل هیپ، تکههای خرد شده و آسیب دیده را خارج میکند. این نوع درمان برای افرادی که دچار تق تق کردن مفصل هیپ از نوع اینترا آرتیکولار هستند، مناسب است.
درمان تق تق کردن مفصل هیپ بدون نیاز به جراحی
- استراحت کردن: افرادی که دچار این مشکل هستند نباید حرکاتی که موجب تق تق کردن مفصل هیپ میشود را انجام دهند. با استراحت کردن میتوان التهاب مفصل و آسیب دیدگی تاندون، عضله و کیسه بورس را ترمیم کرد.
- مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی NSAIDs و مهارکننده انتخابی COX-2: مصرف این داروها در یک بازه زمانی محدود، التهاب و درد در مفصل هیپ را کاهش میدهد.
- فیزیوتراپی: یک فیزیوتراپ ماهر میتواند به رفع کشش و ترمیم ماهیچه و تاندونها کمک کند. فیزیوتراپی در درمان مفصل هیپ صدادار داخلی و خارجی مؤثر است.
- تزریق استروئید: اگر درد ناشی از تق تق کردن مفصل هیپ، فعالیتهای روزانه فرد را مختل کند، تزریق استروئید انجام میشود.